TBC helpt tegen allergie

roze-labo-120.jpg

nieuws Allergieën zoals astma, hooikoorts en eczeem nemen toe als kinderen minder infectieziekten doormaken. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts C. Obihara aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
Obihara ontdekte na onderzoek in Zuid-Afrika dat kinderen met een tuberculose-infectie juist minder allergische symptomen hadden en pleit voor een vaccin tegen allergieën op basis van de tuberculosebacterie. Uit zijn onderzoek onder 841 kinderen van zes tot veertien jaar uit twee arme buurten van Kaapstad bleek dat kinderen met een tbc-infectie minder reacties hadden op huidtesten voor allergieën dan kinderen die niet waren geïnfecteerd. Volgens de onderzoekers stimuleren de infecties met tbc en parasieten als darmwormen het afweersysteem van de kinderen.
Ook borstvoeding helpt, stelt Obihara. Kinderen die langer dan zes maanden borstvoeding kregen, hadden minder allergieën dan kinderen die korter borstvoeding kregen. Hoe langer de borstvoeding, hoe minder allergieën. Maar dat effect was niet terug te vinden bij kinderen van ouders met een allergie. Obihara constateerde tevens dat roken van de moeder tijdens de zwangerschap wel leidt tot meer astma, maar niet tot meer hooikoorts of eczeem.
Met zijn onderzoek bevestigt Obihara de zogenoemde hygiënehypothese. Deze stelt dat allergieën toenemen als kinderen minder infectieziekten doormaken.


Laatst bijgewerkt: maart 2019
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram