Vlekziekte of visroos

dossier Vlekziekte is een besmettelijke ziekte die vooral bij varkens, maar ook bij pluimvee (kalkoenen...), lammeren, honden, en vissen voorkomt. Een andere naam is trouwens visroos. Ook de mens kan besmet worden.

Oorzaak

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae. Ook gezonde dieren kunnen de bacterie bij zich dragen. Deze gezonde dragers scheiden Erysipelotrix uit via de mest. Besmetting kan bij mens en dier plaatsvinden via huidwonden of door opname van de bacterie via de mond.

Ziekte bij de dieren

De acute vorm van deze aandoening gaat gepaard met erge algemene symptomen (hoge koorts, brraken, diarree...), en soms typische huidveranderingen (rode baksteenvormige’ vlekken op de huid) optreden. Bij genezing verdwijnen de vlekken, waarbij soms schilfering van de huid optreedt of korsten kunnen ontstaan. Bij drachtige zeugen kan abortus optreden. Bij beren kunnen vruchtbaarheidsstoornissen optreden. De chronische vorm is gekenmerkt door gewrichts- en hartontstekingen.
Bij kalkoenen veroorzaakt Erysipelotrix een acute sterfte.
Tegenwoordig worden varkens meestal gevaccineerd tegen Vlekziekte. Hierdoor komt de ziekte veel minder voor. Vaccinatie is vooral aangewezen bij fokdieren. Op probleembedrijven kunnen ook de vleesvarkens gevaccineerd worden.

Ziekte bij de mens

Mensen die intensief omgaan met dieren als varkens kunnen via huidwonden geïnfecteerd raken. Ook vissers en personeel in visconservenfabrieken, kan besmet worden.
Een geïnfecteerde huidwond begint na één dag te jeuken of er ontstaat rondom de wond een branderig gevoel. De huid rondom de wond zwelt op en krijgt een blauwrode kleur. De zwelling is gevoelig als erop gedrukt wordt. De infectie kan zich uitbreiden tot de lokale lymfeknopen, meestal in de oksels. Ook lichte koorts is mogelijk.
Over het algemeen verloopt de ziekte goedaardig, maar de duur van de infectie kan variëren van enkele weken tot wel enkele maanden en in uitzonderlijke gevallen kan een gewrichtsontsteking optreden.
Neem contact op met uw huisarts als u in contact bent geweest met vissen of besmette varkens en u deze symptomen vertoont.

Preventie

Voorkom een infectie door handschoenen te dragen bij omgang met slachtmateriaal van vissen en varkens. Bedek huidwonden en maak een opgelopen wond schoon.

Behandeling

Vlekziekte bij de mens wordt behandeld met antibiotica, en een behandeling van de wond en de koorts.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram