Pneumokokken opgenomen in Nederlands vaccinatieprogramma

optrekken-flacon4.jpg

nieuws De vaccinatie tegen pneumokokken bij kinderen wordt vanaf 2006 opgenomen in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee volgt de Nederlandse regering het advies van de Gezondheidsraad. Volgens dit advies zal de vaccinatie naar schatting jaarlijks 78 sterfgevallen, 85 gevallen van hersenvliesontsteking, 308 gevallen van bloedvergiftiging, 1800 gevallen van longontsteking en 52.000 gevallen van middenoorontsteking voorkomen.
Baby’s krijgen voortaan vier keer, gelijktijdig met de DKTP-hib-prik, een prik tegen pneumokokken. Dat wil zeggen op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden. De eerste prikken worden dus twee maanden na 1 april gegeven: vanaf 1 juni. Voor kinderen die in aanmerking komen voor de hepatitis B-vaccinatie wordt onderzocht of zij een combinatievaccin met DKTP-Hib-HepB kunnen krijgen.
Ook in België adviseert de Hoge Gezondheidsraad en de Vlaamse vaccinatiekoepel om alle kinderen te vaccineren tegen pneumokokken. Het vaccin is evenwel niet opgenomen in het pakket dat door de overheid gratis ter beschikking wordt gesteld. Dat zal ook in 2006 niet gebeuren.

Lees ook: Vaccinatie tegen Pneumokokken-nieuwe aanbeveling


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram