Meeste gevaarlijke teken in de duinen

kinderen-duinen-150.jpg

nieuws Pas op in de duinen, want daar zitten de gevaarlijkste teken. De duinteken blijken het vaakst besmet met de borrelia bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Bacterie
Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een teek is een klein spinachtig insect dat zich ophoudt in begroeiing waar de luchtvochtigheid hoog is.

Tellen
De onderzoekers telden van 2000 tot 2005 elke maand hoeveel teken er per 100 vierkante meter voorkomen in een stadspark, duin-, heide- en bosgebied. In de duinen blijkt het dus het gevaarlijkst.

Vastbijten
De teek kan zich laten vallen uit een boom of struik als de mens in de buurt is. Het beestje probeert zich vast te bijten in de huid van het slachtoffer. De teek reageert op een verhoogde koolzuurconcentratie in de uitademlucht, op lichaamswarmte en op bewegingen.

Bloedzuigers
Nadat de teek zich heeft vastgebeten zal hij proberen zich vol bloed te zuigen zodat hij verder kan leven. Bij deze beet kan de teek echter een ziekte overbrengen op het slachtoffer: de ziekte van Lyme.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de ziekte van Lyme

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram