Vaccinatie van zuigelingen tegen pneumokokken nu in België

nieuws Sedert kort is een vaccin tegen pneumokokkeninfecties beschikbaar voor vaccinatie van kinderen tussen 2 maand en 2 jaar oud: Prevenar® .
Pneumokokkeninfecties zijn relatief zeldzaam, maar kunnen zeer ernstig zijn. Uit recente gegevens blijken pneumokokken in ons land jaarlijks verantwoordelijk te zijn voor 240 gevallen van invasieve infecties bij kinderen jonger dan twee jaar en nog eens 102 gevallen tussen twee en vijf jaar. Dit stemt overeen met 59 gevallen per 100.000 kinderen jonger dan vijf jaar en 104 per 100.000 kinderen (of 1 op duizend) jonger dan twee jaar. Er werden 8 sterfgevallen en 11 gevallen met ernstige neurologische letsels (zoals doofheid) ten gevolge van hersenvliesontsteking (Meningitis) na een pneumokokkeninfectie, wat neerkomt op 44 gevallen per 100.000 kinderen jonger dan vijf jaar.
Pneumokokken zijn hierdoor de belangrijkste oorzaak van ernstige bacteriële infecties bij jonge kinderen. Het risico op pneumokokkeninfectie is groter bij kinderen die regelmatig naar een kinderdagverblijf gaan.
Uit studies in andere landen is gebleken dat een veralgemeende pneumokokkenvaccinatie van zuigelingen en jonge kinderen kan leiden tot een daling van deze invasieve infecties met ongeveer 85 % . De bescherming door het vaccin tegen middenoorontsteking is lager. Men ziet daarnaast ook een duidelijke afname van het aantal ziektegevallen bij oudere leeftijdsgroepen. Dit zou betekenen dat door een veralgemeende vaccinatie in Vlaanderen het aantal ernstige infecties bij kinderen beneden 2 jaar zou kunnen verminderen van 125 tot een 20-tal gevallen per jaar, en het aantal overlijdens van ong. 3 tot 0.
Voor volledige vaccinatie van zuigelingen zijn vier dosissen van het vaccin nodig, waarvan drie dosissen toe te dienen beneden de leeftijd van zes maand (twee, drie en vier maand) en een vierde dosis op de leeftijd van 15 maand. Dit vaccin kan tegelijk toegediend worden met het hexavalent vaccin dat op die momenten in het basisvaccinatieschema van de Vlaamse Gemeenschap gratis toegediend wordt.
Na zes maand dienen er twee dosissen gegeven worden voor de leeftijd van één jaar en een derde dosis op 15 maand.
Na de leeftijd van één jaar (tot de leeftijd van twee jaar) kunnen twee dosissen volstaan, waarbij 8 weken dienen te verlopen tussen de twee dosissen.

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om alle kinderen jonger dan twee jaar in te enten tegen de ziekte. Het vaccin wordt (voorlopig) nog niet terugbetaald door het ziekenfonds en behoort ook nog niet tot de vaccins die gratis ter beschikking worden gesteld door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van het basisvaccinatieschema voor kinderen.
Een volledige vaccinatie (vier dosissen) kost 280 €.

Vaccinatie wordt zeker aanbevolen bij kinderen met één van volgende aandoeningen: sikkelcelanemie, asplenie, HIV-besmetting, immuundeficiëntie, nierinsufficiëntie en nefrotisch syndroom, hartziekten, chronische longziekten, diabetes, lek van cerebrospinaal vocht, kinderen met cochleaire implantaten.

Produktkenmerken van Prevenar® (pdf file)

Produktkenmerken van Prevenar® (pdf file)

Lees ook: De pneumokok: een gevreesde bacterie


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram