hygiëne

Te veel pesticiden in verse voeding

nieuws 30/05/2002

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ In België bevat 7,2% van de verkochte verse voeding te veel pesticiden. In de Europese Unie is het gemiddelde 4,5%.

lees meer »

Je ziet wat je eet

Je ziet wat je eet
dossier 30/05/2002

Het idee dat voeding een direct effect zou hebben op de huid spreekt tot de verbeelding. Te meer gezien de huid wordt beschouwd als de spiegel van de gezondheid en het gemoed. Verschillende huidziekten of -afwijkingen worden toegeschreven aan een slechte voeding.

lees meer »

Groenten en fruit: hoe vers is vers?

dossier 11/04/2002

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Boodschappen doen wordt door velen als tijdrovend beschouwd. Een eenmalig bezoek aan de supermarkt moet vaak volstaan om het gezin voor de rest van de week van het nodige proviand te voorzien.

lees meer »

Chloramphenicol in honing

nieuws 22/03/2002

De resultaten zijn bekend van analyses die uitgevoerd zijn op Chinese honing en hiermede vermengde honing en die zich in de Belgische handel bevindt.

lees meer »

Ziek van het voedsel

nieuws 20/03/2002

Het aantal via voedsel overgebrachte of veroorzaakte ziekten is de laatste jaren toegenomen. In het bijzonder nemen ziekten door microbiologische verwekkers zoals Salmonella en Campylobacter toe. Daarnaast wordt het voedsel ook in toenemende mate verontreinigd door chemische stoffen zoals dioxine, lood en cadmium.

lees meer »

Crème geneest zonnebrand

nieuws 5/12/2001

Wie zich verbrandt, moet op de blaren zitten -- en dat is maar goed ook. Juist doordat zonnebrand pijn doet, blijft onze huid verschoond van mogelijk kwalijker gevolgen van intense blootstelling aan het zonlicht -- zoals huidkanker.

lees meer »

Lichttherapie als middel tegen jeugdpuistjes

Lichttherapie als middel tegen jeugdpuistjes
nieuws 2/11/2001

Jeugdpuistjes of acne is een vervelende huidaandoening die voornamelijk tieners en jongvolwassenen treft. Hoewel jeugdpuistjes minder worden met het stijgen van de leeftijd, kunnen littekens en psychologische klachten blijven bestaan.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Ribbeldijen door de computer

nieuws 1/11/2001

Het is een fenomeen dat wereldwijd de kop opsteekt maar vooral bekend is in ... België. Door de nabijheid van computerkabelverbindingen wordt de onderhuidse vetlaag dunner.

lees meer »

Rookrimpels

nieuws 30/10/2001

Dat roken ongezond is weten we al langer. Onderzoek naar de vraag waarom iemand die rookt er sneller oud uitziet heeft vastgesteld dat mensen die (veel) roken een vale, ongezond lijkende huid hebben. Men heeft kunnen opmeten dat als men een sigaret opsteekt en inhaleert , de huidtemperatuur met ongeveer 1°Celcius daalt en dit gedurende ongeveer één uur.

lees meer »

Pesticiden en onvruchtbaarheid

nieuws 8/10/2001

Een nieuwe Franse studie voert nieuwe bewijzen aan voor het verband tussen blootstelling aan pesticiden en chemische oplosmiddelen en mannelijke onvruchtbaarheid.

lees meer »

Rauwe scheuten kunnen gevaarlijk zijn

nieuws 17/09/2001

Rauwe scheuten van bonen, kolen, soja, alfalfa en andere groenten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en Escherichia coli.

lees meer »

Veilig koken - vermijd voedselvergiftiging

dossier 9/08/2001

De opeenvolging van verschillende voedselschandalen in ons land heeft zowel de overheid als de voedingsindustrie ertoe aangezet verscherpt toe te kijken op een veilige productie van onze voeding.

lees meer »

Kinderen en fruitsap

Kinderen en fruitsap
dossier 26/07/2001

Fruitsap wordt beschouwd als een gezonde, natuurlijke bron van voornamelijk vitaminen. Tenminste, wanneer het gaat om 100 % puur fruitsap en niet om vruchtennectars of -dranken die verkregen zijn door toevoeging van water en suiker aan vruchtensap.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 25/06/2001

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »

Tandinfecties kunnen leiden tot hartproblemen

nieuws 16/05/2001

Bacteriële tandinfecties (zoals parodontitis) kunnen niet alleen een acute ontsteking van de hartspier (endocarditis) veroorzaken, maar ze kunnen op termijn ook leiden tot aderverkalking (arteriosclerose) en de vorming van bloedklontertjes (thromboemlische aandoeningen).

lees meer »

Geneesmiddelen kunnen besmet zijn met Creuzfelt Jacob

nieuws 19/03/2001

In Engeland heeft de Medicines Controls Agency (MCA), een officiëel controleorgaan dat moet toezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen, vastgesteld dat een 800-tal geneesmiddelen mogelijk een risico kunnen vormen voor de Ziekte van Creufelt Jacob, de ziekte die bij dieren BSE veroorzaakt.

lees meer »

Calciumtekort verhoogt risico op tandvleesontsteking

nieuws 22/02/2001

Calcium kan het optreden en de verdere ontwikkeling van ontstekingen van het tandvlees (parodontitis) afremmen. Dat blijkt uit een studie in het Amerikaanse Journal of Periodontology. Mannen en vrouwen die slechts de helft van de dagelijks aanbevolen calciuminname bereiken, hebben bijna dubbel zo vaak last van ontstoken tandvlees.

lees meer »

Acne-geneesmiddel kan gevaarlijk zijn

Acne-geneesmiddel kan gevaarlijk zijn
nieuws 15/02/2001

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft beslist dat Roaccutane®, een geneesmiddel dat ook in ons land gebruikt wordt tegen ernstige vormen van acne, op een speciale bijsluiter moet waarschuwen tegen mogelijke risico's op mentale stoornissen en zelfmoord en op mogelijke misvormingen van de foetus wanneer het tijdens de zwangerschap wordt gebruikt.

lees meer »

BSE en Creutzfeldt-Jacob

dossier 15/02/2001

Vele vragen worden gesteld bij de ziekte van Creutzveldt-Jacob en BSE. Hoe ontstaan deze ziektes, hoe uiten ze zich, kunnen we ook besmet worden?

lees meer »

Overdreven lichaamsbeharing bij de vrouw

nieuws 8/02/2001

Sommige vrouwen vertonen een overdreven lichaamsbeharing , dit kan raciaal (erfelijk) bepaald zijn of het gevolg van hormonale stoornissen waarbij teveel mannelijk hormoon wordt aangemaakt. Het mannelijk hormoon wordt aangemaakt in de ovaria (eierstokken) en de bijnieren

lees meer »

Koude handen, warm hart

Koude handen, warm hart
nieuws 1/09/2000

Vrouwen hebben doorgaans iets koudere handen dan mannen, terwijl hun lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger ligt. Volgens een Amerikaans onderzoeksteam

lees meer »

Planten : voedings- of geneesmiddel ?

nieuws 1/09/2000

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België heeft aan de overheid gevraagd om strenger te zijn in verband met een aantal planten die als voedingsmiddel in de handel gebracht mogen worden.

lees meer »

Versheid van voedingsproducten

Versheid van voedingsproducten
dossier 1/09/2000

Verse producten worden verondersteld 'vers' te zijn. Om de kwaliteit tijdens de soms lange afstand tussen producent en consument te verzekeren werden technieken ontwikkeld om de houdbaarheid te verlengen. Enkele van deze technieken worden in het artikel toegelicht.

lees meer »

Mondgezondheid bij kinderen

dossier 1/09/2000

De gezondheidstoestand van de mond is de voorbije decennia sterk verbeterd, vooral dan bij kinderen en jongeren. Enkele praktische adviezen kunnen ervoor zorgen dat nog meer kinderen een gezond gebit behouden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram