Lichttherapie als middel tegen jeugdpuistjes

123-lichttherapie-laser-huid-10-18.png

nieuws

Jeugdpuistjes, of Acne Vulgaris, is een vervelende huidaandoening die voornamelijk tieners en jongvolwassen vrouwen treft. Hoewel jeugdpuistjes minder worden met het stijgen van de leeftijd, kunnen littekens en psychologische klachten blijven bestaan. Daarom is een goede behandeling van deze aandoening van groot belang. 

In het verleden dacht men dat jeugdpuistjes werden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Nu weet men echter dat ze ontstaan door ontstekingen van de haarzakjes in de huid. Deze ontdekking heeft er toe geleid dat het gebruik van antibiotica, een middel tegen bacteriële infecties, is verminderd bij de bestrijding van jeugdpuistjes. Als gevolg zijn er in de voorbije jaren alternatieve therapieën ontwikkeld om jeugdpuistjes tegen te gaan. Met name de zogenaamde 'laser- en lichttherapieën' zijn in opkomst. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen acne?

Er worden verschillende laser- en lichttherapieën gebruikt voor de behandeling van Acne Vulgaris: lasertherapie, LED-licht therapie, foto-dynamische therapie en intens gepulseerd licht. Bij deze behandelvormen wordt je in zittende of liggende positie beschenen met een bepaald type licht. Afhankelijk van de specifieke behandelvorm kan dit onder meer rood, blauw of wit licht zijn, in laservorm, pulserend, of met een constante bestraling. De duur van een behandeling kan variëren van 15 minuten  tot 3 uur. 

Recente onderzoeken tonen aan dat behandelingen met lasers en licht bijdragen aan de vermindering van jeugdpuistjes. Vooral bij acute ontstekingen (nieuwe jeugdpuistjes) blijken laser- en lichttherapie effectieve behandelingen te zijn. Er zijn bovendien verschillende voordelen van de laser- en lichttherapieën ten opzichte van medicinale behandelingen. Deze behandelvormen kennen namelijk weinig bijwerkingen en ze worden uitwendig uitgevoerd. Daarnaast kunnen de laser- en lichttherapieën worden ingezet als medicinale behandelingen niet meer aanslaan. Deze medicijnresistentie is een complicatie die kan optreden bij langdurig medicijngebruik. De laser- en lichttherapieën hebben daarom een meerwaarde als (aanvullende) therapievorm bij de bestrijding van jeugdpuistjes.

Bronnen:


auteur: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram