Nederlands Ziekenhuis begint mondgeur-spreekuur

nieuws Veel mensen hebben 's ochtends last van een slechte adem. Vandaag begint het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt met een speciaal mondgeurspreekuur. Pepermuntjes, kauwgom en zelfs mondsprays. Middelen te over om een slechte adem te verdoezelen. Een definitieve oplossing bieden deze echter niet. En daarom gaan tienduizenden Nederlanders nog steeds gebukt onder een onwelriekende geur uit de mond. Een deel van hen is zich hier niet van bewust, omdat het onderwerp nauwelijks bespreekbaar is. Een sociaal isolement kan het gevolg zijn.

Reeds in de Middeleeuwen kende men de problemen rond mondgeur (medische term: halitose. Halitus = adem/geur en osis = abnormaal). De elite gebruikte toen rozenwater om de onaangename geur te maskeren. Omdat er tegenwoordig structurele oplossingen bestaan, begint het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt vandaag met een speciaal spreekuur voor mondgeurklachten. ,,Zeker acht van de tien gevallen van halitose zijn te verhelpen'', zegt prof. dr. L. Feenstra, kno-arts in het AZR-Dijkzigt. Hij houdt het spreekuur samen met tandarts prof. dr. C. de Baat en mondhygiëniste A. van den Broek. Feenstra zette eerder in het Belgische Leuven een mondgeurspreekuur op.

De oorzaak van slechte adem is het verrotten van dood materiaal, zoals voedselresten, in de mond. Een vochtige omgeving als de mond, is voor bacteriën ideaal. Tandarts De Baat benadrukt om die reden dat een slechte adem iedereen kan treffen. ,,Speeksel zorgt voor de reiniging van de mond. 's Nachts stokt het aanmaken van speeksel omdat je minder slikt. Daardoor ruikt meer dan de helft van de mensen bij het opstaan uit zijn mond. De tong is in dit geval dikwijls de plek waar de bacteriën zitten. Die produceren bijvoorbeeld zwavel. Dat stinkt. Meestal verdwijnt die geur na een stevig ontbijt en goed tandenpoetsen.''

Het laatste is volgens De Baat van groot belang. ,,Als je je mond niet goed reinigt, blijft voedsel op en tussen de tanden achter. Na twee dagen niet poetsen, verandert dit in plaque. Dit ruikt zeer sterk. Evenals tandsteen, dat ontstaat uit verkalkte plaque. Gelukkig poetsen Nederlanders over het algemeen goed en krijgen zij bij de tandarts dikwijls een fluorbehandeling.''

Mede daarom is het aantal gevallen van mondgeur bij ons lager dan in andere landen. Exacte cijfers zijn echter niet bekend. ,,Niet iedereen weet het ook van zichzelf'', legt kno-arts Feenstra uit. ,,Je zegt niet zomaar tegen iemand `Hé, je ruikt uit je mond.' Een slechte adem brengt mensen in grote verlegenheid. Maar ook iemand vertellen dat hij uit z'n mond ruikt, is moeilijk. Het is een sociaal beladen onderwerp. Meer dan de helft van alle patiënten loopt meer dan vijf jaar rond met het probleem.

,,De rol van de partner is daarom zeer belangrijk. Die durft wel te zeggen dat iemands adem niet prettig ruikt. De effecten van een slechte adem kunnen verstrekkend zijn. Bijvoorbeeld voor het sociale leven. Ik ken patiënten bij wie meerdere relaties als gevolg daarvan zijn stukgelopen. Op het spreekuur verwacht ik daarom veel mensen in de leeftijd van 20-30 jaar. Zij hebben doorgaans veel sociale contacten en daarbij is mondgeur zeer onhandig.''

Het mondgeurspreekuur kan hierbij uitkomst bieden. De samenwerking met de tandarts is voor de kno-arts onontbeerlijk omdat de oorzaak van halitose meestal in de mond ligt. ,,Dikwijls wordt aan een probleem in de maag of de darmen gedacht. Dit is echter slechts in een zeer beperkt deel van de gevallen de bron.'' Afhankelijk van de oorzaak wordt op het spreekuur een therapie vastgesteld. Dikwijls is sprake van onvoldoende mondhygiëne. Bij een onsteking van bijvoorbeeld het tandvlees, kan eventueel chirurgisch worden ingegrepen.

Doorgaans volstaan echter enkele simpele adviezen. De Baat: ,,Iemand motiveren om dagelijks te poetsen of te flossen kan afdoende zijn. Natuurlijk kunnen mondwatertjes de problemen enige tijd verdoezelen. Maar het is beter de oorzaak weg te nemen.'' Dit lijkt te lukken. Driekwart van de patiënten is na een consult tijdens een mondgeurspreekuur van zijn klachten af. Ook de Nederlander met slechte adem lijkt dit door te hebben. Feenstra: ,,Het spreekuur is reeds tot eind augustus vol. Daarom zullen we in de beginmaanden extra tijd vrijmaken.''

Tips om mondgeur te voorkomen:

1. Poets uw tanden goed. Probeer ook tussen de tanden te reinigen en gebruik een zachte tandenborstel om de tong schoon te maken.
2. Sla het ontbijt niet over. Niet ontbijten verhoogt de kans op mondgeur. Neem kauwbaar voedsel, niet alleen een drinkontbijt. Vast voedsel schuurt de dode cellen - die de stank veroorzaken - van de tong af naar de maag.
3. Let op bij het doorbreken van verstandskiezen. Voedsel blijft dan makkelijk achter het tandvlees steken. Bij een ontsteking dient een tandarts te geconsulteerd te worden.
4. Ga altijd naar de halfjaarlijkse controle van de tandarts.

Bron: AD.nl


Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram