diabetes

Wereldwijd initiatief :Unite for diabetes

nieuws 9/08/2019

De Belgische huisartsenverenigingen (Domus Medica en SSMG), de Belgische themaverenigingen rond diabetes (Vlaamse Diabetes Vereniging VZW en Association Belge du Diabète ASBL) en gespecialiseerde artsen slaan de handen in elkaar om de campagne «UNite for Diabetes» te ondersteunen.

lees meer »

Nieuwe regeling voor diabetici type 2

nieuws 9/08/2019

Diabetici die na 1 januari 2006 gestart zijn met een revalidatieprogramma voor de zelfregulatie van diabetes mellitus, kunnen sinds 1 mei de volgende verstrekkingen cumuleren:

lees meer »

Buikomtrek belangrijke risicofactor hartaanval

nieuws 5/08/2019

Wie dik is loopt een grotere kans op een hartaanval. Een hoge Body Mass Index (BMI) zegt echter weinig over die kans. De buikomtrek is een veel betere graadmeter voor het risico (meer dan 102 centimeter bij mannen, bij vrouwen 88 centimeter).

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Inhaleerbaar insuline op komst

nieuws 8/08/2019

Zowel de Europese commissie als de Amerikaanse Food & Drugs Administration hebben een inhaleerbare vorm van insuline ter behandeling van volwassenen met diabetes type 1 en type 2 goedgekeurd.

lees meer »

1 Belg op 20 heeft vandaag diabetes

nieuws 9/08/2019

Wereldwijd hebben 190 miljoen mensen diabetes – een cijfer dat volgens de Wereld Gezondheids Organisatie tegen 2030 zal oplopen tot 370 miljoen. In ons land heeft 1 Belg op 20 diabetes.

lees meer »

Alles wat je moet weten over insuline

dossier 12/05/2021

Diabetespatiënten moeten meermaals per dag insuline inspuiten. Insuline is een hormoon dat afgescheiden wordt door de ß-cellen van de pancreas. Insuline regelt het glucose metabolisme.

lees meer »

Vitamine E tegen diabetes

nieuws 5/08/2019

Een dagelijkse dosis vitamine E zou de kans op diabetes type 2 kunnen vertragen bij risicopatiënten, zeggen onderzoekers uit Nieuw-Zeeland.

lees meer »

Suikerhoudende drank verhoogt kans op diabetes

nieuws 15/05/2019

Frisdranken en vruchtensappen waaraan suiker is toegevoegd, bevatten grote hoeveelheden suikers die makkelijk worden opgenomen en leiden tot gewichtstoename en mogelijke diabetes type 2 bij jongere en volwassen vrouwen.

lees meer »

Preventie van type 2-diabetes

nieuws 9/08/2019

De resultaten van een recente studie tonen dat ingrijpende aanpassingen van de levensstijl, en, in mindere mate, het gebruik van metformine, het risico van type 2-diabetes bij niet-diabetici met hoog risico van diabetes, verminderen.

lees meer »

Impotentie vaak door diabetes

nieuws 11/03/2003

Mannen met impotentieklachten hebben veel meer kans om een nog niet ontdekte diabetes te hebben dan anderen, en een bloedsuikertest zou zeker moeten worden uitgevoerd, aldus Engelse onderzoekers.

lees meer »

Aspirine nuttig bij diabetes

nieuws 11/03/2003

Diabetespatiënten hebben vaak last van kleine bloedklonters in de kleine bloedvaten van onder meer de ogen. Dat kan op termijn tot blindheid leiden.

lees meer »

Te veel TV verhoogt diabetesrisico bij jongeren

nieuws 11/03/2003

Kinderen die meer dan 2 uur per dag TV kijken hebben een veel hoger risico om op latere leeftijd diabetes type 2 op te lopen dan kinderen die weinig TV kijken. Dat blijkt uit een studie die vorige week werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Diabetes Association. Kinderen die veel TV kijken lopen namelijk een veel hoger risico om zwaarlijvig te zijn, wat een belangrijke risicofactor is voor type 2 diabetes.

lees meer »

Transvetten verhogen risico op diabetes

nieuws 24/11/2021

Het risico op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) is niet afhankelijk van de totale vetconsumptie maar wel van het soort vet dat men eet. Er zijn met andere woorden goede en slechte vetten, zo blijkt uit een grote Amerikaanse studie die gedurende 20 jaar meer dan 6.000 vrouwen tussen 35 en 55 jaar volgde.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Diabetes of suikerziekte wordt veroorzaakt door een stoornis in de

  • lever
  • pancreas