Matig alcoholgebruik vermindert diabetesrisico

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Mannen die hun alcoholconsumptie verhogen tot maximaal twee glazen per dag hebben een kleinere kans op diabetes type 2 dan mannen die niet of nauwelijks drinken. Dat blijkt uit een langlopende studie die is uitgevoerd door TNO Delft samen met de Harvard School of Public Health in Boston en Wageningen Universiteit.

Bij mannen die al maximaal twee glazen per dag dronken en die in de loop van de onderzoeksperiode minder alcohol gingen drinken, nam het risico op diabetes type 2 toe. Hun risico werd vergelijkbaar met dat van mannen die aanvankelijk vrijwel geen alcohol consumeerden. Onder matige drinkers die hun alcoholconsumptie verder verhoogden, bleken géén extra verlaging van de kans op deze vorm van suikerziekte te krijgen.
Het effect van de toename in alcoholconsumptie op het diabetesrisico kreeg na vier jaar zijn beslag. Maar het beschermende effect van matige alcoholconsumptie kon ook in eenzelfde tijdsperiode teniet worden gedaan wanneer de hoeveelheid werd verlaagd. Deze resultaten laten zien dat het effect van alcoholconsumptie op het diabetesrisico tijdelijk en omkeerbaar kan zijn wanneer het drinkpatroon verandert.

De resultaten zijn niet bedoeld als aanmoediging om alcoholhoudende dranken te gaan drinken om het diabetesrisico te verkleinen", aldus een van de onderzoekers. "Wel is er groeiend wetenschappelijk bewijs dat matige alcoholconsumptie in een gezonde levensstijl kan passen om het risico op diabetes te verkleinen samen met een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging, niet roken en een gezond dieet. Overmatig drankgebruik en piekgebruik worden ten stelligste ontraden, net als alcoholconsumptie door kinderen en jongeren”.
In het onderzoek zijn ruim 38.000 gezonde Amerikaanse mannen van middelbare leeftijd gedurende 20 jaar gevolgd. De bevindingen zijn gepubliceerd in ‘Diabetes’.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram