Stappenteller helpt mensen met diabetes type 2 om meer te bewegen

nieuws Een stappenteller helpt mensen met diabetes type 2 om meer te bewegen. Na een jaar bewegen mensen met een stappenteller nog steeds meer dan mensen zonder stappenteller. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Gent.

Aan het onderzoek deden 92 mensen met diabetes type 2 mee. Zij waren tussen de 35 en 75 jaar oud en hadden allemaal overgewicht. Zestig deelnemers kregen begeleiding om meer te bewegen. Die begeleiding bestond uit een gesprek, een stappenteller, en telefonische ondersteuning. Tijdens het gesprek maakten de deelnemers samen met een psycholoog een plan op maat om meer te gaan bewegen. Gedurende 24 weken werden ze om de paar weken opgebeld door een psycholoog. Daarnaast hielden ze een dagboekje bij waarin ze met de stappenteller bijhielden hoeveel ze hadden gelopen. De overige 32 deelnemers deden niets anders dan normaal.

Na 24 weken waren de deelnemers met stappenteller twintig minuten per dag meer gaan bewegen. Na een jaar was dat nog steeds tien minuten per dag meer dan aan het begin van het onderzoek. Die extra lichaamsbeweging bestond niet alleen uit lopen, maar bijvoorbeeld ook uit huishoudelijk werk, tuinieren en fietsen op een hometrainer. De deelnemers zonder stappenteller bewogen na 24 weken zestien minuten per dag minder. Na een jaar bewogen ze zelfs 49 minuten per dag minder dan aan het begin van het onderzoek.
De onderzoekers vinden de methode veelbelovend omdat mensen op deze manier vrij eenvoudig in het dagelijks leven meer kunnen bewegen, zonder steeds ergens speciaal heen te hoeven gaan.

bron: via www.leesbaaronderzoek.nl - Patient Education and Counseling (2010) online DOI:10.1016/j.pec.2010.07.010

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram