Stoppen met roken verhoogt tijdelijk risico op diabetes

nieuws Mensen die stoppen met roken, lopen tijdelijk een verhoogd risico op diabetes type 2 (zg. ouderdomsdiabetes). Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij ruim 11.000 mensen (Annals of Internal Medicine, 5 januari 2010). Stoppen met roken brengt gedurende drie tot zes jaar een extra risico van gemiddeld 70 procent mee om type 2 diabetes op te lopen in vergelijking met niet-rokers, en ruim de helft meer dan actieve rokers. Na een tiental jaren is het verhoogde risico echter verdwenen. Het verhoogde risico op diabetes steeg met het aantal jaren en het aantal sigaretten dat men rookte.
Het verhoogde risico op diabetes wordt mogelijk (mede) veroorzaakt door het extra lichaamsgewicht dat stoppen met roken doorgaans met zich meebrengt.
Aangezien actieve rokers ook ongeveer 30% meer kans hebben op diabetes, blijft rookstop aan te raden. De auteurs adviseren dat mensen met een verhoogd risico op type 2 diabetes, wel begeleidende maatregelen nemen bij de rookstop, bv. geen gewichtstoename.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram