Bij een acute bronchitis zijn meestal geen antibiotica nodig. Mogelijke uitzondering op die regel zijn oudere of kwetsbare patiënten, al bestaat er ook bij hen onvoldoende bewijs dat antibiotica zinvol zijn. Dat blijkt uit een recente Cochrane Review.
Indien uw arts antibiotica voorschrijft omdat u een bacteriële infectie hebt, bijvoorbeeld een longontsteking, een urineweginfectie, legionellose, de ziekte van Lyme... dan moet u de kuur helemaal afmaken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt dat de bacterie die de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe veroorzaakt, Neisseria gonorrhoeae, meer een meer resistent wordt tegen antibiotica. Daardoor is de ziekte steeds moeilijker te behandelen.
Volgens een studie van de Universiteit van Birmingham verhoogt het gebruik van het desinfecterende middel triclosan in tandpasta de antibioticaresistentie van schimmels en bacteriën.
Langdurig antibioticagebruik leidt tot een hoger risico op darmkanker op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad Gut BMJ. De onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 16.000 vrouwen van 60 jaar en ouder uit de Amerikaanse Nurses Health Study.
Om de overconsumptie van antibiotica tegen te gaan, worden antibiotica vanaf 1 mei 2017 minder terugbetaald (met uitzondering van antibiotica die in ziekenhuizen verdeeld worden). Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block ervoor zorgen dat artsen minder antibiotica voorschrijven en dat patiënten er minder om vragen.
Nederlandse huisartsen schrijven bij luchtweginfecties regelmatig antibiotica voor, ook wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Dit blijkt uit onderzoek door het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Een acute middenoorontsteking (acute otitis media) treedt meestal op bij jonge kinderen, vaak bij een verkoudheid. De aandoening komt vooral voor bij kinderen jonger dan drie jaar. Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies met de inwendige gehoorgangen.
De kans op eczeem of hooikoorts bij kinderen is groter als zij in de eerste twee jaar van hun leven antibiotica hebben gehad. Dat blijkt uit promotie-onderzoek aan de Universiteit Utrecht.
1 op de 2 baby’s krijgt antibiotica en 4 op de 10 baby’s van 0 tot 2 jaar worden behandeld tegen ademhalingsziekten. In zijn eerste editie legt de KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen, de zorgwekkende tendens bloot om bepaalde kinderziektes met te veel geneesmiddelen te bestrijden.
Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met een internationaal onderzoeksteam ontdekt hoe de ziekenhuisbacterie door een specifiek bacterieel virus ‘gehackt’ en uitgeschakeld kan worden.
Antibiotica stimuleren de groei van kinderen, zowel hun lengte als hun gewicht. Dat geldt met name voor antibioticakuren in de eerste twee levensjaren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Maastricht, gepubliceerd in The Journal of Pediatrics.
Onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Antwerpen toont aan dat bij luchtweginfecties vaak onnodig antibiotica worden voorgeschreven. Maar overmatig en onnodig gebruik zorgt er voor dat vele bacteriën niet langer gevoelig zijn voor antibiotica.
Langdurige behandeling met antibiotica van blijvende klachten na lymeziekte geeft geen betere resultaten dan een korte behandeling. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 280 patiënten van het Nederlandse Raboud UMC, dat gepubliceerd werd in het New England Jourmal of Medicine.
Kinderen die langdurig antibiotica van het type macrolide krijgen toegediend zijn in hun latere leven eerder te dik en gevoeliger voor astma. Dat blijkt uit een internationale studie in Finland, Duitsland en Nederland gepubliceerd in Nature Communication.
Multiresistente bacteriën, die ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica, kunnen zeer uiteenlopende infecties veroorzaken: urineweginfecties, longontstekingen, huidinfecties, diarree en infecties van de bloedbaan (bloedvergiftiging).
Het ondoordachte gebruik van antibiotica in de (intensieve) veeteelt houdt risico’s in voor de gezondheid van de mens. Dat schrijft het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in een rapport.
Huisartsen schrijven veel antibiotica voor bij luchtweginfecties, zonder dat dit volgens de richtlijnen nodig is. Onterecht voorschrijven van antibiotica komt vooral voor bij volwassenen en bij keelinfecties.
Wanneer moet u antibiotica gebruiken?• Antibiotica zijn alleen effectief tegen infecties die veroorzaakt worden door bacteriën, bijvoorbeeld een longontsteking veroorzaakt door pneumokokken of een bloedvergiftiging met stafylokokken.
Wanneer moet u antibiotica gebruiken?• Antibiotica zijn alleen effectief tegen infecties die veroorzaakt worden door bacteriën, bijvoorbeeld een longontsteking veroorzaakt door pneumokokken of een bloedvergiftiging met stafylokokken.
Gebruikers van antibiotica hebben vaker diabetes type 2. Mogelijk komt dat doordat antibiotica de darmflora veranderen. Dat schrijven Deense onderzoekers in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Juveniele idiopathische artritis (JIA) is een chronische gewrichtsontsteking bij kinderen. Naast de gewrichten kunnen ook inwendige organen en de ogen aangetast worden. Juveniele Idiopatische Artritis of JIA is de meest voorkomende vorm van kinderreuma.
Volgens een studie bij 350 patiënten in Venlo werd bij 12% van de mensen die geopereerd werden omwille van een blindedarmontsteking een gezonde appendix verwijderd.
Het heeft geen zin volwassenen die een beroerte (CVA) hebben gehad preventief antibioticum te geven. Ongeveer een derde van de volwassenen die met een acuut cva in het ziekenhuis worden opgenomen,
Toeristen die antibiotica slikken tegen reigersdiarree hebben een verhoogde kans dat ze besmet raken met gevaarlijke bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.
E. coli-bacteriën die bij mensen en kippen voorkomen, hebben dezelfde antibioticaresistentie-genen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het tijdschrift PLoS Genetics.
Kinderen die als baby antibiotica krijgen lopen een verhoogd risico om tijdens de kleuterleeftijd obesitas te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.