Nog vaak onnodige blindedarmoperaties

Laatst bijgewerkt: maart 2015
Fotolia_anat-appendix-22-15.jpg

nieuws

Volgens een studie bij 350 patiënten in Venlo werd bij 12% van de mensen die geopereerd werden omwille van een blindedarmontsteking een gezonde appendix verwijderd. Het ging zowel om volwassenen als om kinderen. Bij 75 personen kon de diagnose blindedarmontsteking op basis van de symptomen verworpen worden, maar bij de andere 275 was nader onderzoek nodig. In 95% van deze gevallen volgden de artsen de richtlijn die de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde in 2010 invoerde om het percentage blindedarmoperaties waarbij een niet-ontstoken appendix wordt verwijderd terug te dringen.

Van de 127 verwijderde appendices bleken 15 exemplaren (12%) niet ontstoken. In 12 van de 15 gevallen besloot de chirurg tot operatie mede op basis van een achteraf gezien fout-positief resultaat van de echo of scan, in de overige 3 gevallen was het radiologisch beeld onduidelijk.

Volgens de onderzoekers suggereren hun bevindingen dat de richtlijn nog steeds leidt tot een hoog percentage operaties waarbij een niet ontstoken blinde darm wordt verwijderd.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram