Afmaken van een antibioticum-kuur niet altijd nodig?

nieuws

Indien uw arts antibiotica voorschrijft omdat u een bacteriële infectie hebt, bijvoorbeeld een longontsteking, een urineweginfectie, legionellose, de ziekte van Lyme... dan moet u de kuur helemaal afmaken. U mag niet voortijdig stoppen als u zich weer beter voelt. Als u de kuur niet afmaakt blijven de sterkste ziekteverwekkers in leven en zouden de bacteriën resistent kunnen worden tegen de antibiotica.

Maar dat klopt niet, schrijven Britse artsen in een opiniestuk in het medisch tijdschrift BMJ. Integendeel, het is eerder zo dat langer dan nodig gebruiken van antibiotica het risico op resistentie van heel wat bacteriën verhoogt. Op tijd stoppen met een kuur is een effectieve manier om dit proces te verhinderen.

Waarom moet u een antibioticakuur toch afmaken?
Ook als de vrees voor resistentie niet terecht is, is het beter om de antibioticakuur toch af te maken, zo benadrukken diverse experts. Voortijdig stoppen met een kuur kan de infectie en de klachten doen terugkomen. Veel infecties duren namelijk langer dan de klachten. De door de arts voorgeschreven duur van een antibioticakuur is gebaseerd op de bijsluiter en houdt onder meer rekening met het soort infectie. 

Of u eerder kunt stoppen met antibiotica, hangt af van uw situatie, welk antibioticum u gebruikt en voor welke infectie. 

Overleg daarom altijd met uw huisarts als u dit overweegt.

Bronnen

www.bmj.com/content/358/bmj.j3418

www.thuisarts.nl/nieuws/antibiotica-wel-of-niet-afmaken

www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/kuur.antibiotica.wel.niet.afmaken/

www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/antibioticumkuur-afmaken-hardnekkig-misverstand.htm

www.pw.nl/nieuws/2017/advies-over-afbreken-antibioticakuur-overbodig ;

www.nhs.uk/news/2017/07July/Pages/Advice-that-a-course-of-antibiotics-should-be-finished-questioned.aspx


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram