Antibiotica duurder vanaf 1 mei 2017

123-txt-AB-pil-antibiot-08-16.jpg

nieuws Om de overconsumptie van antibiotica tegen te gaan, worden antibiotica vanaf 1 mei 2017 minder terugbetaald (met uitzondering van antibiotica die in ziekenhuizen verdeeld worden). Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block ervoor zorgen dat artsen minder antibiotica voorschrijven en dat patiënten er minder om vragen.

Tot nu toe betaalde u ongeveer 25 procent van de kostprijs uit eigen zak (ongeveer 15 % als u recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming). De rest betaalt ons ziekenfonds. Vanaf 1 mei betaalt u ongeveer 50 procent van de kostprijs zelf.
Een voorbeeld: voor een doosje Floxapen (16 x 500 mg) betaalde u tot nu toe 3,58 euro in de apotheek (2,15 euro met de verhoogde tegemoetkoming). Vanaf 1 mei betaalt u 7,17 euro (ook als u recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming). U betaalt dus 2 tot 3 keer meer dan vroeger.

De prijsverhoging gaat hand in hand met sensibiliseringscampagnes. Die herinneren patiënten aan volgende vuistregels over antibioticagebruik:
• Antibiotica werken enkel bij bacteriële infecties (zoals longontsteking).
• Antibiotica helpen niet bij griep (virale infectie).
• Gebruik antibiotica enkel op voorschrift van een arts, volg het voorschrift nauwgezet op.
• Bewaar geen restjes.


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram