Meestal geen antibiotica nodig bij acute bronchitis

123-dr-oz-man-hoest-griep-stetosc-ziek-10-17.jpg

nieuws

Bij een acute bronchitis zijn meestal geen antibiotica nodig. Mogelijke uitzondering op die regel zijn oudere of kwetsbare patiënten, al bestaat er ook bij hen onvoldoende bewijs dat antibiotica zinvol zijn. Dat blijkt uit een recente Cochrane Review.

De studie analyseerde 17 andere studies over de voor- en nadelen van antibiotica bij acute bronchitis. Er bleek geen betekenisvol verschil te bestaan tussen patiënten die wel en geen antibiotica hadden gekregen. Patiënten die antibiotica kregen, hoesten statistisch gezien weliswaar minder vaak en minder lang en hadden minder nachtelijke hoestbuien, maar de verschillen waren klein en klinisch niet relevant. Het aantal ziektedagen was minder bij de antibioticagebruikers, maar was gemiddeld toch niet meer dan een halve dag. Het aantal patiënten met bijwerkingen was wel significant hoger bij de antibioticagebruikers. Van iedere 24 patiënten die antibiotica kregen, was er één extra patiënt met bijwerkingen als misselijkheid, uitslag, diarree, hoofdpijn of braken. 

Dit onderzoek bevestigt de Belgische aanbevelingen inzake antibioticagebruik bij acute bronchitis. 

Bronnen
Cochrane Library
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000245.pub4/full
Huisarts en Wetenschap
https://www.henw.org/nieuws/id600-acute-bronchitis-gaat-vanzelf-over.html
Antibioticagids
http://www.bcfi.be/legacy_assets/antibioticagids-nl.pdf


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram