Meer diabetes type 2 bij gebruik van antibiotica?

123-confirm-diab-stempel-09-15.jpg

nieuws Gebruikers van antibiotica hebben vaker diabetes type 2. Mogelijk komt dat doordat antibiotica de darmflora veranderen. Dat schrijven Deense onderzoekers in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

De studie vergeleek gegevens van ruim 170.000 diabetespatiënten met gegevens 1,3 miljoen andere Deense inwoners die geen diabetes hadden. Mensen met diabetes type 2 bleken vaker antibiotica te gebruiken dan personen zonder diabetes (0,8 tegenover 0,5 voorschriften per jaar). Personen die vijf of meer keer een antibioticakuur kregen, hadden 53% meer kans op diabetes type 2 vergeleken met mensen die slechts één keer of nooit antibiotica kregen. Het verschil in antibioticumgebruik was tot 15 jaar voor de diagnose al zichtbaar. Ook na de diagnose gebruikten patiënten met diabetes type 2 vaker antibiotica.

De onderzoekers stippen aan dat ze met hun studie niet kunnen aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen antibiotica en diabetes. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat mensen met diabetes meer vatbaar zijn voor infecties en daarom meer antibiotica gebruiken, ook in de jaren voor ze effectief diabetes krijgen.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram