Minder antibiotica nodig bij behandeling hoestklachten

nieuws Onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Antwerpen toont aan dat bij luchtweginfecties vaak onnodig antibiotica worden voorgeschreven. Maar overmatig en onnodig gebruik zorgt er voor dat vele bacteriën niet langer gevoelig zijn voor antibiotica.

Daarom werd een model ontwikkeld om antibioticagebruik bij hoestklachten te verminderen. Het model maakt het mogelijk maakt om het risico op verergering van de klachten te voorspellen. Het gaat bijvoorbeeld over de aanwezigheid van slijm, of de patiënt hinder ondervindt bij de dagelijkse activiteiten, de bloeddruk, bepaalde longgeluiden, enzovoorts. Zo is de huisarts beter in staat om te beslissen of de patiënt met acute hoestklachten een laag of een hoog risico loopt op een verslechtering van de toestand, en kan daar het al dan niet voorschrijven van antibiotica op afgestemd worden.
Het onderzoek nam ook de evolutie van het antibioticagebruik en de resistentie doorheen de tijd onder de loep. De evolutie van het antibioticagebruik wordt beter opgevolgd door niet alleen naar het aantal gebruikte dosissen te kijken, maar ook het aantal gebruikte verpakkingen. Deze extra informatie verbetert modellen om antibioticaresistentie te voorspellen. Zelfs bij mensen die lange tijd geen antibioticabehandeling ondergingen, blijkt toch nog vaak resistentie tegen bepaalde antibiotica aanwezig te zijn.

Antibioticagebruik in ziekenhuizen
De studie onderzocht ook het gebruik van beta-lactam antibiotica (de meest gebruikte klasse) bij kinderen tijdens een ziekenhuisopname. Hoewel de aanbevolen dosis van deze antibiotica voor kinderen gebaseerd is op hun gewicht, werd ongeveer 50% van de dosissen onafhankelijk van het gewicht voorgeschreven, zo stelt de studie vast.

In de loop der jaren werden al meerdere initiatieven genomen om het gebruik in Belgische ziekenhuizen te verminderen. Uit de analyses van de verbruikte hoeveelheden blijkt dat de meeste daarvan weinig invloed hadden op het antibioticagebruik in ziekenhuizen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram