Antibiotica oorzaak van Juveniele idiopathische artritis (JIA)?

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-labo-bact-170_11.jpg

nieuws Juveniele idiopathische artritis (JIA) is een chronische gewrichtsontsteking bij kinderen. Naast de gewrichten kunnen ook inwendige organen en de ogen aangetast worden. Juveniele Idiopatische Artritis of JIA is de meest voorkomende vorm van kinderreuma. Het is een van de meest frequent voorkomende chronische ziekten bij kinderen. De ziekte begint meestal vóór de leeftijd van 5 jaar en treft ongeveer één op 1.000 kinderen jonger dan 16 jaar. Zo’n 2.000 tot 3.000 kinderen in België hebben Juveniele Idiopathische Artritis. Per jaar komen er ongeveer 200 bij.

Algemeen wordt aangenomen dat chronische artritis het gevolg is van een verkeerde reactie (door onbekende oorzaken) van ons immuunsysteem: het is niet meer in staat onderscheid te maken tussen vreemde en eigen cellen en valt dus ook de eigen cellen in het gewricht aan. Maar de mechanismen die JIA veroorzaken, zijn nog steeds onbekend.

Onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Pediatrics toont nu aan dat antibioticagebruik mogelijk mee aan de basis ligt van JIA. Kinderen die minstens één keer antibiotica hadden gekregen, liepen dubbel zoveel kans op JIA dan kinderen bij een luchtweg- of andere infectie geen antibiotica hadden gekregen. Hoe vaker antibiotica werd toegediend, hoe groter ook het risico op JIA.
Waarom dit gebeurt is niet duidelijk, maar de onderzoekers vermoeden dat de bacteriële flora in de darmen wordt gewijzigd door antibiotica waardoor het immuunsysteem mogelijk verstoord wordt.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram