Krijgen onze baby’s te veel geneesmiddelen?

nieuws 1 op de 2 baby’s krijgt antibiotica en 4 op de 10 baby’s van 0 tot 2 jaar worden behandeld tegen ademhalingsziekten. In zijn eerste editie legt de KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen, de zorgwekkende tendens bloot om bepaalde kinderziektes met te veel geneesmiddelen te bestrijden. Welke geneesmiddelen krijgen onze kinderen het meest? Zijn ze wel altijd aangewezen?

De Onafhankelijke Ziekenfondsen onderzochten de kwestie.
1 op de 2 baby’s (47%) krijgt minstens een keer per jaar antibiotica. Gemiddeld krijgt een baby 3 verpakkingen antibiotica per jaar. En dat terwijl het aantal infocampagnes om het antibioticagebruik te verminderen groter is dan ooit. Een verontrustende tendens die we ook bij de 3- tot 6-jarigen vaststellen. Het is pas na de leeftijd van 6 jaar dat de toevlucht tot antibiotica afneemt: het gaat om 25% van de 6- tot 18-jarigen, wat veel blijft.

Bijna 4 op de 10 baby's (38%) krijgen bronchodilatatoren (aerosols,...), en dat gedurende gemiddeld 31 dagen. Het eerste levensjaar is een periode met een verhoogd risico op ademhalingsproblemen. Het is echter belangrijk om te onderstrepen dat die vaak voorgeschreven geneesmiddelen bij baby’s niet aangewezen zijn bij eenvoudige vormen van acute bronchiolitis bij zuigelingen. Een virale seizoeninfectie is vaak goedaardig en vergt in het algemeen niet meer dan de verzorging van de neus.

Te veel antibiotica
Hoewel de resistentie voor antibiotica een van de grootste gezondheidsuitdagingen wereldwijd is, blijft het aantal kinderen in België dat een antibioticakuur volgt erg hoog. Het voorschrijven van antibiotica is dus nog te veel een automatisme. Antibiotica mogen niet zomaar genomen worden: bij de behandeling van virale seizoen infecties heeft een antibioticakuur bv. helemaal geen zin.

Uit onderzoek blijkt dat te vaak antibiotica voorschrijven niet alleen de ontwikkeling van resistente bacteriën bevordert. Misbruik van antibiotica bij de allerkleinsten zou ook zorgen voor een verhoogd risico op chronische ziektes op latere leeftijd, als obesitas en astma. Het tast namelijk de darmflora blijvend aan. Het is dus essentieel om inspanningen te blijven leveren én zelfs te verhogen om de globale consumptie van antibiotica te verminderen in ons land. Belgen nemen namelijk 3 keer meer antibiotica dan Nederlanders en 2 keer meer dan Duitsers.

Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen is er ook nood aan richtlijnen voor het antibioticagebruik bij vaak voorkomende kinderziektes. Bij die behandelingen mag slechts een beperkt gebruik aangeraden worden, op voorwaarde dat de noodzaak ervan is aangetoond. Het RIZIV publiceerde in juni 2016 een overzichtsrapport over het rationeel gebruik van ambulant voorgeschreven antibiotica voor gezondheidsprofessionals. In dit rapport staan de klinische situaties waarin deze geneesmiddelen nuttig zijn, in welke dosis en met welke frequentie.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram