Antibiotica in de veeteelt en gezondheidsrisico's voor de mens

123-landbouw-veeteelt-AB-boer-12-15.jpg

nieuws

Het ondoordachte gebruik van antibiotica in de (intensieve) veeteelt houdt risico’s in voor de gezondheid van de mens. Dat schrijft het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in een rapport. Om de gezondheid van de mens te beschermen, beveelt het WIV stellig aan de antibiotica alleen te gebruiken om zieke dieren mee te behandelen.

Als antibiotica collectief aan het –al dan niet gezonde- vee worden toegediend via zijn voeder, dan kunnen banale enterobacteriën (intestinale bacteriën) zoals Escherichia coli (E. coli) resistent worden tegen bepaalde antibiotica. Deze resistente bacteriën kunnen echter van dier op mens worden overgedragen, hetzij via rechtstreeks contact met het besmette dier, hetzij via onze voeding. De antibiotica gebruikt in de veeteelt omvatten precies dezelfde moleculen als de moleculen die worden gebruikt om mensen te behandelen.

Het arsenaal aan antibiotica voor veeleer banale bacteriën zoals E. coli of, pathogener, Staphylococcus aureus, wordt dan ook almaar kleiner, wat de dierenartsen maar ook de artsen ertoe dwingt om steeds sterkere moleculen voor te schrijven waartegen de bacteriën op hun beurt resistentiemechanismen dreigen te ontwikkelen. Antibioticaresistentie vormt een probleem voor de volksgezondheid.

Naar het voorbeeld van wat er bij de mens wordt gedaan, is het van essentieel belang om in de veeteelt een beroep te doen op antibiotica wanneer hun gebruik verantwoord is voor de gezondheid en uitsluitend voor geneeskrachtige doeleinden. Ten overstaan van de problematiek van de antibioticaresistentie kan het collectieve gebruik van antibiotica via het veevoeder niet meer worden verantwoord.

Ook de American Academy of Pediatrics (AAP) waarschuwt in een rapport voor de gevaren van het overmatig gebruik van antibiotica in veevoeders. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om levensbedreigende infecties bij kinderen te behandelen. Volgens de AAP kunnen kinderen besmet worden door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica door contact met dieren en door het eten van vlees. Vooral kinderen jonger dan 5 jaar zouden extra kwetsbaar zijn. Het rapport 'Nontherapeutic Use of Antimicrobial Agents in Animal Agriculture: Implications for Pediatrics' verscheen in het novembernummer van Pediatrics. 


Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram