Antibiotica tegen reizigersdiarree verhoogt kans op gevaarlijke ESBL-bacterie

123-wc-papier-diarree-toilet-170-02.jpg

nieuws Toeristen die antibiotica slikken tegen reigersdiarree hebben een verhoogde kans dat ze besmet raken met gevaarlijke bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Dat schrijven Finse onderzoekers in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases

De onderzoekers verzamelden stoelgangstalen van 430 Finnen voor en na een buitenlandse reis. 21 procent van diegenen die naar een subtropisch of tropisch land reisden, waren besmet met de gevaarlijke ESBL-superbacterie. Deze is resistent tegen gewone antibiotica en kan mensen flink ziek maken. Bij de toeristen die antibiotica hadden geslikt wegens reizigersdiarree was 37 procent besmet met de ESLB-bacterie. Vooral reizigers naar Zuid-Azië liepen een verhoogd risico: 80 procent van de antibiotica-gebruikers was besmet met de ESBL-bacterie. Ook zuidoost-Azië, oost-Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn risico-bestemmingen.

De overgrote meerderheid van de mensen die besmet waren met de ESBL-bacterie, hadden er zelf geen last van. Maar eens thuis kunnen ze andere, kwetsbare mensen besmetten.
Volgens de onderzoekers is het belangrijk om alleen bij zeer erge reizigersdiarree antibiotica te gebruiken. In de meeste gevallen gaat de ziekte na enkele dagen vanzelf over.

Lees ook: Reizigersdiarree: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram