- dossierHoe voorkom je muggenbeten tijdens het slapen?
- videoDe perfecte workout volgens de wetenschap (10 minuten)
- dossierVoetbad met rozemarijn tegen gezwollen voeten
- boeken/interviewsWat is de beste houding op het toilet voor een vlotte stoelgang?
- nieuwsGezond ouder worden: voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad
Hoe vaak moet je een keukenhanddoek vervangen?
dossier
In de keuken kunnen we tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn als het op hygiëne aankomt. Eén van de meest onderschatte bronnen van bacteriën is de keukenhanddoek, die we meerdere keren per dag vastnemen en gebruiken. Maar hoe vaak moet je een keukenhanddoek eigenlijk wassen of vervangen?
Lees ook: Beddengoed wassen: 8 slimme tips voor heerlijk frisse lakens
Hoe vaak moet je een keukenhanddoek wassen?

Keukenhanddoek was je best dagelijks
De noodzaak om je keukenhanddoek te vervangen, hangt vooral af van:
- Hoe vaak je hem gebruikt
- Hoe vochtig hij wordt
- Waarvoor je hem gebruikt (handen drogen, aanrecht afvegen, vaat drogen, enz.)
Lees ook: Op welke temperatuur moet je wassen?
|
Waarom dagelijks vervangen van keukenhanddoek belangrijk is
Een vochtige handdoek die langzaam opdroogt, vormt de ideale broeihaard voor bacteriën zoals E. coli, Salmonella, Campylobacter of Staphylococcus aureus. Deze bacteriën kunnen zich in een warme, vochtige keuken razendsnel vermenigvuldigen en zo kruisbesmetting veroorzaken.
- E. coli, en dan vooral de variant O157:H7, kan leiden tot hevige buikpijn, bloederige diarree en in ernstige gevallen tot nierfalen (hemolytisch-uremisch syndroom).
- Salmonella veroorzaakt salmonellose, een veelvoorkomende voedselinfectie met symptomen zoals diarree, koorts en misselijkheid.
- Campylobacter is een bacterie die van nature voorkomt in het spijsverteringsstelsel van vogels, vooral kippen. Bij mensen kan besmetting via besmet vlees campylobacteriose veroorzaken, met symptomen zoals buikpijn, diarree, koorts en spierpijn. Meestal verloopt de infectie mild en gaat vanzelf over, maar in zeldzame gevallen kan ze leiden tot ernstige aandoeningen zoals het Guillain-Barré-syndroom of het Miller-Fisher-syndroom.
- Staphylococcus aureus kan voedselvergiftiging veroorzaken via toxines die zelfs niet worden vernietigd door verhitting. Daarnaast kan deze bacterie ook huidinfecties of (in zeldzame gevallen) bloedvergiftiging en toxischeshocksyndroom veroorzaken.
Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen
Hoe was je een keukenhanddoek hygiënisch?
- Temperatuur: Was keukenhanddoeken op minstens 60°C om bacteriën effectief te doden.
- Wasmiddel: Gebruik een kwalitatief wasmiddel met antibacteriële werking indien mogelijk.
- Drogen: Laat handdoeken volledig drogen aan de lucht of in de droogkast. Berg ze pas op als ze 100% droog zijn.
Lees ook: Waarvoor kan je azijn gebruiken?
Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.food.gov.uk
https://www.cdc.gov
https://www.sciencedirect.com
https://www.abstractsonline.com