Feestvieren met diabetes

nieuws Lekker eten met diabetes kan, ook met de feestdagen. Wat voor iedereen geldt, met of zonder diabetes: alles met mate biedt een goed houvast.

• Een persoon met diabetes kiest het best geen te vetrijke gerechten. Kies het liefst voor magere vleessoorten zoals kip- of kalkoenfilet, of mager rundvlees. Vis kan ook prima en u hoeft niet bang te zijn voor vette soorten zoals zalm: die zijn juist gezond omdat ze ‘goede’ soorten vet bevatten.

• Een keer vet eten is niet zo erg, maar liever niet te vaak. Wanneer u bij het uit eten gaan, een keer te buiten gaat en dus fiks te hoog komt te zitten met uw bloedsuiker (veel plassen en drinken), is dat op te lossen door een klein beetje kortwerkende insuline bij te spuiten.

Zoete sausen (Chinese gerechten) kunnen de bloedsuiker verrassend snel doen stijgen. Omgekeerd bevatten sommige gerechten heel weinig koolhydraten en zal er extra brood moeten ingeschakeld worden om toch aan de nodige koolhydraatwaarden te komen.

Suikervrij gebak is niet nodig: vaak zit daar juist meer vet in van het ongezonde soort. Iemand met diabetes mag best wat suiker, alleen met mate.

• Als u kookt voor iemand met diabetes: neem van tevoren even met die persoon het menu door. Dan kan hij voor zichzelf beter plannen hoeveel hij van welke gang zal eten, en er eventueel rekening mee houden met de hoeveelheid bloedsuikerverlagende medicijnen.

• Probeer om vlees, vis, aardappels, rijst en dergelijke in aparte schalen te serveren zodat iemand zelf kan kiezen hoeveel hij van iets neemt. Dat maakt het makkelijker om rekening te houden met de hoeveelheid koolhydraten, dat is belangrijk bij diabetes.

• Bij uit eten of een feest is meestal het tijdstip van de maaltijd afwijkend van wat u gewend bent. Vaak wordt ook wat meer gegeten en kunnen de maaltijden wat vetter zijn. Het moment van insuline spuiten kan worden aangepast.
Mogelijkheden zijn:
- later spuiten.
- avondinsuline opsplitsen in twee of meerdere porties.
- extra eenheden insuline spuiten.

Alcohol heeft een bloedglucose verlagend effect. Bij gebruik van tabletten of insuline kan, zeker na meerdere glazen, een te laag bloedsuikergehalte (hypoglykemie) het gevolg zijn.
- drink niet op een lege maag.
- sterke drank (o.a. jenever, whisky, cognac) bevat géén koolhydraten.
- (eventueel) extra koolhydraten gebruiken (toastjes, crackers, brood).
- Vermijd dranken waar veel suiker inzit (likeuren, zoete aperitieven, sommige bieren, enz.). Deze veroorzaken een snelle bloedsuikerstijging, die niet samenvalt met de bloedsuikerdaling van de aanwezige alcohol.
- Alcoholvrij bier bevat minder alcohol dan gewoon bier maar is meestal niet volledig alcoholvrij. Wel bevatten de meeste een vrij hoog koolhydraatgehalte. Deze bieren mogen dus niet vrij gebruikt worden en moeten meegerekend worden in de hoeveelheid koolhydraten dat mag worden genomen.

• Het is aan te raden om als u thuis komt of voor het slapen gaan uw bloedglucose te controleren. Te hoge bloedglucosewaarden (door extra eten) kunnen worden bijgeregeld met kortwerkende insuline. Een hypo (door extra inspanning (dansen) en alcohol) kan worden voorkomen door gebruik van extra koolhydraten.

Lees ook: Diabetes: Uitgaan en alcohol


Laatst bijgewerkt: december 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt