ad

Hoe voorkom je migraine?

Laatst bijgewerkt: september 2019

nieuws Migraine wordt soms uitgelokt door specifieke factoren. Door die factoren te vermijden, kan men soms ook een migraineaanval vermijden. Welke factor een migraine-aanval uitlokt, verschilt van persoon tot persoon. Het is niet altijd evident om na te gaan wat bij wie nu precies de migraine uitlokt. Duidelijkheid komt hierover meestal slechts na gecontroleerde testen.

Uitlokkende factoren
- Hormonen: veel vrouwen krijgen een migraine-aanval rond de menstruaties, bij het begin van een zwangerschap, bij het begin van de menopauze.
- Stress
- Bepaalde voedingsmiddelen of -bestanddelen zouden een aanval kunnen uitlokken. Het gaat daarbij onder meer om cafeïnehoudende dranken, alcoholische dranken, chocolade, oude kaas, rode wijn, smaakversterkers zoals natriumglutamaat (o.m. in Chinese bereidingen, soep in blik, veel diepvriesmaaltijden...) en nitraten ('hot dog hoofdpijn' als gevolg van verwijdende bloedvaten)
- sterke geuren (parfums, schoonmaakproducten...)
- niet op tijd eten
- Slaapgebrek
- sommige geneesmiddelen.

Preventieve behandeling met geneesmiddelen
Een preventie behandeling met geneesmiddelen kan de hoeveelheid, de intensiteit en de duur van de migraine-aanvallen sterk verminderen.

Wie komt in aanmerking voor een preventieve behandeling?
- Als je maandelijks meer dan 2 of 3 aanvallen hebt
- bij zware aanvallen waardoor je niet normaal kunt functioneren
- als de acute behandeling onvoldoende helpt
- als de aanvallen een regelmatig patroon vertonen, bv. altijd rond de menstruatieperiode
- bij een basilaire of hemiplegische migraine.

Welke preventieve behandeling?
Om migraine-aanvallen te voorkomen, kan de arts geneesmiddelen voorschrijven die normaal bij andere ziekten worden gebruikt: neuromodulatoren (tegen epilepsie), antidepressiva (tegen een depressie), betablokkers (tegen hoge bloeddruk), calciumkanaalblokkers (tegen bepaalde hartproblemen).
De nieuwste geneesmiddelen zijn de neuromodulatoren. Ze helpen om het evenwicht te herstellen tussen exciterende prikkels (doe-signalen) en inhiberende prikkels (stop-prikkels) in de hersenen. Meestal moeten ze gedurende 6 tot 12 maanden worden ingenomen, tot de hersenen dit evenwicht weer zelf kunnen herstellen. Deze geneesmiddelen kunnen een ongewenste gewichtstoename veroorzaken.
Bij deze behandelingen moet met vallen en opstaan worden getest of ze doeltreffend zijn. Het is belangrijk te weten dat deze middelen niet onmiddellijk werken. Men moet dus geduld hebben en regelmatig de situatie bespreken met de behandelende arts.

Meer info:
http://ontsnapaanmigraine.be/
ad


pub