Tanderosie herkennen en herstellen
dossier
Lees ook: Wat is zuigflescariës en hoe kan je het voorkomen?
Verschil tanderosie en cariës (tandbederf)
- Tanderosie treedt op wanneer zuren direct inwerken op het tandglazuur. Deze zuren kunnen afkomstig zijn van voedingsmiddelen, dranken of maagzuur. Het verlies van tandglazuur door tanderosie is onomkeerbaar en kan leiden tot gevoeligheid, verkleuring en structurele schade aan de tanden.
- Cariës wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen in tandplak. Deze bacteriën zetten suikers om in zuren, die vervolgens het tandglazuur demineraliseren en gaatjes vormen.
Het verschil tussen de twee ligt dus in het feit dat cariës een bacteriële oorzaak heeft, terwijl tanderosie puur door externe zuren wordt veroorzaakt. Beide aandoeningen kunnen leiden tot ernstige tandproblemen als ze niet tijdig worden aangepakt, maar de preventiemethoden en behandelingen zijn verschillend. Voor cariës is het belangrijk om mondhygiëne te handhaven en de consumptie van suikerrijke voedingsmiddelen te beperken, terwijl bij tanderosie de focus ligt op het minimaliseren van de inname van zuurhoudende producten en het beschermen van het glazuur.
Lees ook: Kaasmolaren: een groeiend tandprobleem bij kinderen
Oorzaken van tanderosie
- Zuurhoudende voeding: Regelmatige consumptie van frisdranken, citrusvruchten, en zure snoepjes zorgt voor langdurige blootstelling aan zuren, die het glazuur aantasten.
- Maagzuur: Mensen met gastro-oesofageale reflux (brandend maagzuur) of die vaak braken hebben, lopen een hoger risico omdat het maagzuur de tanden kan aantasten.
- Medicijnen: Geneesmiddelen zoals aspirine of vitamine C kunnen ook bijdragen aan een zuurder milieu in de mond, wat het risico op erosie verhoogt.
- Speekseltekort: Speeksel helpt zuren in de mond te neutraliseren. Bij mensen met een verminderde speekselproductie (xerostomie) is er een hoger risico op tanderosie.
Symptomen tanderosie

© Getty Images
- Verhoogde tandgevoeligheid: Pijn of ongemak bij het eten of drinken van koude, warme of zoete voedingsmiddelen.
- Verkleuring van de tanden: Naarmate het glazuur slijt, kunnen de tanden geler worden doordat het onderliggende dentine zichtbaar wordt.
- Afgeronde of doorschijnende randen: De voorste tanden kunnen een transparant uiterlijk krijgen langs de randen.
- Tandverlies: Bij gevorderde tanderosie kunnen de tanden kleiner worden en zelfs afbreken.
Lees ook: Wortelpuntontsteking: tandvleesontsteking door tandbederf
Tanderosie herstellen
Lees ook: Bleken van verkleurde tanden
Tips om het gebit te beschermen tegen tanderosie
- Vermijd zuurhoudende voedingsmiddelen en dranken: Beperk het gebruik van frisdranken en citrusvruchten, en gebruik een rietje om het contact met de tanden te minimaliseren.
- Spoel je mond met water na het eten: Dit helpt om zuren in de mond te verdunnen.
- Gebruik tandpasta met fluoride: Fluoride versterkt het glazuur en maakt het beter bestand tegen zuren.
- Gebruik geen tandbleekmiddelen met een hoog gehalte aan zuur.
- Poets niet direct na het eten: Wacht minstens 30 minuten na het eten van zuur voedsel voordat je je tanden poetst om te voorkomen dat je het glazuur verder beschadigt.
- Regelmatige tandartscontroles: Bezoek regelmatig de tandarts om tanderosie vroegtijdig op te sporen en te behandelen. In sommige gevallen kunnen restauratieve behandelingen, zoals het plaatsen van facings of kronen, nodig zijn.
Lees ook: 11 fabels en feiten over mondspoelmiddelen
Bronnen:
https://www.allesoverhetgebit.nl
https://dentaid.nl