Veel ongevallen met speeltoestellen

nieuws Jaarlijks worden er in Nederland 11.000 kinderen van 0-14 jaar behandeld op een Spoedeisende Eerste Hulp afdeling als gevolg van een ongeval met een speeltoestel. Dit blijkt uit het onderzoek dat Consument en Veiligheid heeft uitgevoerd in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit.

De meeste ongevallen gebeuren met klimtoestellen en glijbanen. Daarbij gaat het vaak om een val van het speeltoestel zelf. Maar het kan ook gebeuren dat een kind over het toestel struikelt. De meeste ongevallen zijn fracturen aan schouder, arm of hand.

In 10% van de ongevallen worden de slachtoffers na behandeling op de SEH-afdeling opgenomen in het ziekenhuis. Bij privé-ongevallen van 0-14 jarigen leidt 6% tot een ziekenhuisopname. Ongevallen met speeltoestellen blijken dus ernstiger van aard.

Niet alleen toeval of pech worden genoemd als oorzaak van het ongeval. De slachtoffers geven aan dat ook hun gedrag (onvoorzichtigheid, onoplettendheid, te veel risico nemen) of het gedrag van andere aanwezigen een mogelijke oorzaak was.
Jaarlijks worden er 11.000 kinderen van 0-14 jaar behandeld op een Spoedeisende Eerste Hulp (SEH-)afdeling als gevolg van een ongeval met een speeltoestel. Meer dan de helft van deze slachtoffers zijn 5-9 jarigen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Consument en Veiligheid heeft uitgevoerd in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit.

De meeste ongevallen gebeuren met klimtoestellen en glijbanen. Daarbij gaat het vaak om een val van het speeltoestel zelf, maar ook doordat het kind over het toestel struikelt. De meeste ongevallen zijn fracturen aan de schouder, arm of hand.

In 10% van de ongevallen worden de slachtoffers na behandeling op de SEH-afdeling opgenomen in het ziekenhuis. Vergeleken met 6% ziekenhuisopnamen bij privé-ongevallen van 0-14 jarigen, blijken ongevallen met speeltoestellen dus ernstiger van aard.

Niet alleen toeval of pech worden genoemd als oorzaak van het ongeval. De slachtoffers geven aan dat ook hun gedrag (onvoorzichtigheid, onoplettendheid, te veel risico nemen) of het gedrag van andere aanwezigen een mogelijke oorzaak was.

In de periode 2002-2006 is het aantal ongevallen met trampolines verdubbeld. Jaarlijks zijn gemiddeld 4.900 trampolinespringers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis.

Bijna de helft van de slachtoffers is jonger dan 9 jaar. Door de jonge leeftijd van de slachtoffers is het aannemelijk dat de grote populariteit van tuintrampolines in belangrijke mate bijdraagt aan de forse stijging. Vooral onveilig gebruik en verkeerde plaatsing van de trampolines zijn belangrijke oorzaken van ongevallen.

Zeven procent van de slachtoffers is na behandeling op de SEH in het ziekenhuis opgenomen. Bijna de helft van alle slachtoffers heeft een fractuur opgelopen, 7% letsel aan hoofd en hals en 3% aan de romp en de wervelkolom.

Overigens is er in de toename wel een afvlakking te zien. Mogelijk wijst dit erop dat het gebruik van een tuintrampoline veiliger is geworden. Ook kan het zijn dat de hype van tuintrampolines nu voorbij is.


www.veiligheid.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram