Seks: hoe eerder hoe beter

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Hoe eerder Amerikaanse jongeren aan seks beginnen, hoe kleiner de kans dat ze later ontsporen. Dat is de opmerkelijke conclusie van een studie uitgevoerd door de Universiteit van Virginia. Veel sociologen en vrijwel alle politici denken dat seks op jonge leeftijd een teken is van losbandig gedrag, en dat vroege seks daarom weinig goeds voorspelt.
Grootschalige sociologische studies lijken deze stelling te ondersteunen, maar die houden vaak weinig rekening met verschillen in cultuur en sociale achtergrond. Klinisch psycholoog Kathryn Haiden besloot tot een andere aanpak om dit probleem te ondervangen: ze ondervroeg ruim vijfhonderd tweelingen van hetzelfde geslacht over hun seksuele ervaringen en hun verdere levensloop.
Daaruit kwam overduidelijk naar voren dat jongeren die op relatief jonge leeftijd seks hebben, gedurende de jaren daarna minder vaak in aanraking komen met justitie en later ook stabielere relaties onderhouden. ‘Iedereen in Amerika denkt dat seks op vroege leeftijd niet hoort en daarom zoiets als psychische schade veroorzaakt. Wat wij hebben gevonden, is dat het juist psychisch gunstige effecten heeft.’
Een vervolgstudie moet nu duidelijk maken waarom dat zo is. Haiden vermoedt dat jongeren hun eerste seksuele ervaring positief waarderen, en daardoor zelfverzekerder in het leven staan.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram