Ken uw buikomtrek

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws De buik- of abdominale zwaarlijvigheid – gekenmerkt door de opeenstapeling van vet rond de buikstreek – is een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid. In Europa spreekt men van een verhoogd risico van zodra de buikomtrek 94 cm meet voor mannen en 80 cm voor vrouwen. Hoewel heel eenvoudig toe te passen, is het meten van de buikomtrek meestal nog geen gemeengoed geworden.
Deze vorm van obesitas – typisch voor personen met een appel-vorm – gaat immers vaak gepaard met andere risico-factoren voor hart- en vaatziekten zoals hypertensie, een te hoog suiker- en vetgehalte in het bloed, een tekort aan goede cholesterol (HDL), ... Personen met een combinatie van die factoren lopen 5 maal meer risico om type 2 diabetes te ontwikkelen en 2 maal meer risico op een cardiovasculaire aandoening.
In België wordt het aantal mannen en vrouwen met een te grote buikomtrek geschat op 25 tot 30% van de volwassen bevolking.
Uit een uitgebreide Belgische studie blijkt dat niet minder dan 16% van de onderzochte bevolking, tussen 33 en 55 jaar oud, ten minste 3 risicofactoren cumuleert. De kans op 3 risicofactoren stijgt met de leeftijd (minder dan 10% voor wie jonger dan 30 is, tot meer dan 40 % voor wie ouder dan 60 is) en het gewicht (minder dan 10% bij een normaal lichaamsgewicht, naar meer dan 50% bij zwaarlijvigen).


pub