Doorbraak in heelkundige behandeling slaapapneu

Laatst bijgewerkt: October 2011 | 4 reacties
app-apneu-170_400_03.jpg

nieuws Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiënten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep. Tijdens de ingreep wordt een tweedelig implantaat (Advance System) in de tong aangebracht dat voorkomt dat de tong tijdens de slaap achteruit valt en de keelholte afsluit. De resultaten van de ingreep bij de eerste tien patiënten zijn veelbelovend.
Bij alle patiënten werd een grote verbetering gezien van de afwijkingen en klachten veroorzaakt door obstructief slaapapneu. Zo werd vastgesteld dat de keelholte niet meer of veel minder dichtklapt en dat het sociaal storend snurken en de overmatige slaperigheid overdag belangrijk verminderd was.

Obstructief slaapapneu is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort en fragmentatie van de slaap. In België kampt 4% van de mannen en 2% van de vrouwen met slaapapneu. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Bij sommige patiënten is de slaperigheid van dien aard dat ze grote kans lopen op auto-ongevallen. Op lange termijn hebben deze patiënten een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De huidige behandeling van slaapapneu bestaat uit een beademingsmasker (Continuous Positive Airway Pressure, kortweg CPAP) of een mondprothese (Mandibular Advancement Device, kortweg MAD) waarmee de patiënt elke nacht dient te slapen. Hoewel deze behandelopties efficiënt en afdoende zijn, blijft er een groep van patiënten over voor wie deze behandeling niet geschikt is. Voor deze patiënten bestond tot nu toe geen alternatief, tenzij een ingrijpende operatie aan de luchtpijp (tracheotomie) of aan boven- en onderkaak.
De implantatie bestaat uit een kortdurende interventie, vergt 1 overnachting in het ziekenhuis en is weinig belastend voor de patiënt. Het individueel opspannen van het implantaat gebeurt 2 weken later onder plaatselijke verdoving. Andere heelkundige behandelingsopties zijn erg invasief en pijnlijk, vergen langere hospitalisatie en gaan gepaard met veel ongemak. Veel patiënten zijn niet bereid om zo'n ingrijpende operatie te ondergaan.
Het innovatieve van de ingreep die de UZA-artsen nu met succes hebben toegepast is dat de tong de keelholte niet meer afsluit tijdens de slaap en dat dit effect na implantatie nog verder aan te passen is. De resultaten die op deze manier werden bekomen zijn beter dan andere heelkundige methoden.

zie ook artikel : Slaapapneu


verschenen op : 10/12/2007 , bijgewerkt op 06/10/2011

4 reacties

Doorbraak in heelkundige behandeling slaapapneu

door Monique de wolf , 8 August 2017 om 17:28

Heb al van alles geprobeerd alle maskers bitje maar kan er niet aan wennen. Ben een beetje teneinde raad omdat ze dreigen het aan het cbr doortegeven. Ik heb mijn auto nodig voor me werk.

Slaap Apneu

door J.P.Brouwer, 15 March 2015 om 09:52

Ik lees in bovenstaand artikel over implantaat. Ik heb namelijk bij de laatste test 50 ademhaling stop per uur. Heb CPAP gebruikt kan ik niet ophouden, heb nu MSRA beugel in mijn mond heeft weinig effect. Heb mijn neus laten opereren voor meer zuurstof naar binnen te krijgen, ben nu aan het sporten om mijn gewicht naar beneden te krijgen onder begeleiding, heb te veel buik vet. Bij de 1e controle had ik er 55 per uur met hele zware erbij, na operatie neus 50 per uur maar de zware bespeur ik zelf niet meer. Voel me wat beter maar kan veel beter zou gaarne in aanmerking willen komen voor deze behandeling. met vriendelijke groeten John Brouwer 0031653933895

operatie slaapapneu

door hella, 29 September 2011 om 20:47

mijn echtgenoot heeft deze operatie,hier beschreven ondergaan,en het heeft niets geholpen,valt nog49keer per uur zonder zuurstof en soms ademt hij 70 seconden achter elkaar niet,bijna niet te geloven,na regelmatig een slaapstudie te ondergaan,praat je wel is met mensen met gelijkaardige klachten ,en zo spraken we met nog mensen waar de operatie niets geholpen heeft.....

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt