Omgaan met liefdesverdriet

Laatst bijgewerkt: June 2008 | 83 reacties

tips Eerst kom je in de ontkenningsfase: je hebt moeite om te accepteren dat je partner er niet meer voor je is en je bent ontroostbaar. Daarna volgt de wanhoopsfase: je voelt je depressief, denkt dat je nooit meer over de breuk heen komt en hebt nergens meer zin in. Uiteindelijk volgt de onthechtingsfase: langzaam aan maak je je los van je ex en begin je de diepe emotionele band die er tussen jullie was door te knippen. Het proces van onthechten is een pijnlijk proces. Net zoals je aan de ander hechten tijd kost, kost ook onthechten tijd, ook al had je nog zoveel ruzie met elkaar, en weet je rationeel gezien wel dat het beter is dat jullie uit elkaar zijn.

Accepteer dat je je een poos ongelukkig voelt. Besef dat het ook weer over gaat.
Praat over je gevoelens, met je vrienden of met iemand die je goed kunt vertrouwen. Dat lucht op, en je voelt je minder eenzaam.
Zoek contact met anderen. Ook als je er eigenlijk geen zin in hebt. Bel je vrienden op, ook al sprak je ze de laatste tijd niet meer zo vaak.
• Zoek naar leuke dingen om te doen. Trek erop uit, of zoek een nieuwe hobby. Of pak een oude hobby opnieuw op.
• Doe dingen die je een goed gevoel over jezelf geven. Geef bij voorbeeld je kamer een opknapbeurt. Of geef jezelf een opknapbeurt, ga naar de kapper, of ga met een vriend(in) de stad in en koop wat leuks voor jezelf.
Vermijd situaties of dingen die extra pijnlijk voor je zijn. Ga dus niet die foto's bekijken van toen alles nog goed was. En draai niet "jullie" muziek als je weet dat je helemaal akelig zult worden van de herinneringen. Dat komt later wel weer.
• Aarzel niet om hulp te zoeken als je merkt dat je er alleen niet uitkomt. Praat er eens over met iemand die je goed kunt vertrouwen; je ouders bij voorbeeld, of de ouders van een vriend(in). Het kan ook iemand van school zijn. Maar blijf er niet alleen mee rondlopen.
• Stort je niet hals over kop in een andere relatie. De verleiding kan groot zijn, want je wilt je niet eenzaam voelen. En misschien wil je je ex laten merken dat je wel degelijk nog aantrekkelijk bent voor anderen.
• Ga je verdriet niet gebruiken als een middel om aandacht te krijgen van je omgeving of om je ex zich schuldig te laten voelen.
• Zoek geen troost in alcohol of andere drugs. Je kunt je gevoelens een poosje verdoven, maar de volgende ochtend zijn ze er weer. Je gaat je uiteindelijk enkel maar slechter voelen.
• Ga je ex niet idealiseren, maar ga ook niet jezelf wijsmaken dat hij of zij niet de moeite waard was om van te houden.
Maak je zelf geen verwijten, dat je niet de moeite waard bent, of dat je dingen verkeerd hebt gedaan. Soms gaan relaties nu eenmaal uit, dan komen vraag en aanbod niet meer bij elkaar. Besef dat je op de waarom-vraag vaak geen bevredigend antwoord krijgt. Vraag je liever af: ‘Waarom zou mij dit niet kunnen overkomen?’ en bedenk dat het de meest liefdevolle mensen kan gebeuren.


verschenen op : 27/04/2007 , bijgewerkt op 23/06/2008

83 reacties

Omgaan met liefdesverdriet

door anoniem, 1 June 2013 om 19:45

men vriendje heeft het gisteren uitgemaakt ik ben der kapot van!!!!

Omgaan met liefdesverdriet

door anoniem, 9 May 2013 om 10:02

Dat is ook bijna totaal mijn geval met verschil één kind samen hebben en 12 jaar lat-relatie. Het beste wat je kan doen is het te leren accepteren, oké, ver van gemakkelijk, maak dit momenteel ook mee. Ondertussen bijna al een jaar verder, het komt nog steeds heel hard aan maar als onze partner van zoiets bekwaam was/is dan wijst het op een of ander gemis in de relatie zoals het te kort aan praten, geen voldoende seks, de sleur maar in elk geval ongezond om zo het leven verder te blijven zetten terwijl er ergens op de aardbol iemand wel verdient we ze graag zien !!! Ga ook dingen doen die je aangenaam bezig houden zoals een hobby en je gaat merken dat je gedachten toch al een beetje bezig zijn met iets anders dan piekeren en vooraleer je het beseft staan er meerdere mannen naar je te kijken en proberen je hart te winnen. Je gaat die zowiezo allemaal afkeuren maar wel beseffen dat je ex het echt niet waard is zo voor hem te wenen. Hopelijk heb ik je hiermee geholpen. Lieve groetjes. Brigitte.

Omgaan met liefdesverdriet

door anoniem, 25 March 2013 om 22:11

ik heb net ondekt dat mijn partner waar ik 13 jaar mee samen ben geweest en 2 prachtige kinderen van heb mij online aan het bedriegen was met een andere vrouw ik heb gesprekken van hen gezien die echt pijnlijk waren. ik hoop echt dat ik ooit verder kan.

liefdesverdriet

door anoniem, 10 February 2013 om 17:07

zelf blijf ik hope dat het goed komt maar erges weet ik dat het niet gaat gebeuren ze draagt een kind van mij in haar maar wil geen contact met mij dit maakt het voor mij erg moeilijk. ze heeft een nieuwe vriend waarmee ze het kind wil opvoede maar wat kan ik doen niets in mijn oge heeft mn leve gwn geen zin meer

liefdesverdriet

door anoniem, 18 November 2012 om 21:12

Sinds 3 maand geleden ben ik uit elkaar met mijn vriend. Onze breuk was voor mij heel onverwachts en dit was het laatste wat ik wilde. Ondertussen zijn we 3 maand verder maar ik ben nog altijd niet over hem. We spreken elkaar of horen elkaar niet, dit is vrij lastig omwille van dezelfde vriendengroep. Hij wil niet meer met me praten ,maar toch wil hij niet dat iemand van onze vrienden bij me blijft slape ook al beweerd hij dat ik al verleden tijd voor hem ben. Met het uitgaan blijft hij ook constant naar me kijken. Is dit een teken dat hij mij toch nog graag ziet, dat hij nog iets om mij geeft. Ook al heb ik geen hoop meer ,toch lig ik nog nachten wakker proberen een plan te bedenken hoe ik hem terug kan winnen. Ergens geloof ik nog niet dat dit het einde is. Waarom is hij anders dan zo jaloers...Maar langs de andere kant komt hij ook niet terug. Dit maakt het voor mij nog moeilijker om verder te gaan, zonder hem.

bekijk alle 83 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt