Wat doen tegen hoest

Laatst bijgewerkt: januari 2006
vrouw-hoesten.jpg

nieuws Hoest is een reactie op een prikkeling van het slijmvlies van de luchtwegen. Hoest ontstaat vaak als gevolg van een (virus)infectie van de luchtwegen. De luchtwegen reageren ook met hoesten op de aanwezigheid van slijm, rook, stof of droge lucht. Ook ernstige spanningen of overgevoeligheid voor een bepaalde stof (allergie) kunnen hoest veroorzaken.
Productieve hoest komt vaak voor bij verkoudheid en is bedoeld om slijm weg te werken.
Bij niet-productieve hoest (ook kriebel-, prikkel- of droge hoest genoemd) worden geen slijm of andere deeltjes opgehoest.
Productieve hoest is nuttig. Onderdruk dit daarom niet met geneesmiddelen. Als het ophoesten moeilijker gaat, kunt u door veel te drinken het slijm verdunnen. Drink minimaal twee liter vocht per dag extra. De hoest houdt vanzelf op als het slijm is verdwenen.
Alleen als het slijm niet los wil komen of als de hoest zo storend is, dat u er niet van kunt slapen, kan behandeling nodig zijn.
Hoestwerende middelen voor productieve hoest worden doorgaans afgeraden. Gebruik eventueel een kruidensiroop of een verzachtende hoest- of tijmsiroop. Vermijd alleszins hoestsiropen die verschillende actieve stoffen bevatten om de hoestprikkel te remmen (b.v. anticholinergica, H1-antihistaminica). Ze hebben geen voordelen ten opzichte van preparaten met slechts één bestanddeel en kunnen ook ongewenste effecten hebben.
Vóór de leeftijd van 1 jaar zijn hoestsiropen alleszins af te raden , en ook bij oudere kinderen dient het gebruik ten zeerste worden beperkt, zeker de middelen die fenothiazine-derivaten, dextromethorfan en noscapine bevatten.

Bij een hinderlijke niet-productieve hoest, kan eventueel een siroop op basis van codeïne, dextromethorfan of folcodine worden gebruikt.
Raadpleeg een arts als de hoest langer dan drie weken aanhoudt zonder dat u verkouden bent, als de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (zeker bij mensen met astma of chronische bronchitis), wanneer u ook koorts hebt, of wanneer de hoest gepaard gaat met hevige, stekende pijn of als u bloederig slijm ophoest.

Lees ook: Hoest en hoestsiropen
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram