Wat zijn die rode vlekjes of bultjes op je huid?

Laatst bijgewerkt: maart 2022
123_petechien_angiomen_2022.jpg

dossier Merk je plots rode vlekjes of bultjes op? Dan gaat het waarschijnlijk om seniele angiomen of petechiën. Hoe kan je ze van elkaar onderscheiden, en wanneer moet je je zorgen maken?

Seniele angiomen
Seniele angiomen worden ook wel ruby spots, robijnrode angiomen, bloedblaartjes of kersenwratjes genoemd. Angiomen zijn ophopingen van abnormaal dicht op elkaar gepakte bloed- of lymfevaten die zich meestal in en onder de huid bevinden. Sommige zijn reeds bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste maanden na de geboorte, andere ontstaan op oudere leeftijd. Seniele angiomen zijn een gevolg van huidveroudering.

Ze verschijnen als kleine korreltjes met een diameter van enkele millimeters, die uit het huidoppervlak steken en helderrood van kleur zijn. Ze verdwijnen niet als je erop drukt, en kunnen gaan bloeden als je eraan krabt. Kersenwratjes duiken meestal op op de romp en ledematen, maar kunnen ook voorkomen op het gezicht of op een vervelende plaats, waardoor ze hinderlijk zijn. In zo’n geval kan je ze laten verwijderen met een laserbehandeling, of door ze te laten wegschrapen (curettage) of wegbranden (coagulatie). Als ze niet storen, is het niet nodig om ze te laten weghalen. Ze kunnen nooit kwaadaardig worden, maar het aantal rode vlekjes kan met de jaren wel toenemen.

Maak je je zorgen? Dan maak je beter een afspraak met een dermatoloog.

Lees ook: Angiomen: vaatgezwellen in of op de huid

Petechiën
In de huid zitten kleine bloedvaatjes. Als die openbreken, krijg je heel kleine onderhuidse bloedingen die petechiën worden genoemd, of ook wel purpura (indien groter dan 3 mm) of puntbloedingen. Het is een kleine rode of paarsachtige vlek die niet wit wordt onder druk. De meest voorkomende oorzaak is een plaatselijke beschadiging (zuigzoen, hard gekrabd…). Aangezien haarvaatjes kwetsbaarder worden als we verouderen, stijgt de kans op petechiën naarmate onze leeftijd vordert. 

In de meeste gevallen verdwijnen de rode vlekjes weer vanzelf, maar als je ook andere klachten hebt, zoals ernstige hoofdpijn, ademhalingsproblemen, hoge koorts, desoriëntatie of nekstijfheid, kan je best een arts raadplegen. Puntbloedingen kunnen echter ook een symptoom zijn van een ernstige ziekte zoals leukemie, hersenvliesontsteking, meningokokkeninfectie, knokkelkoorts, longontsteking, endocarditis, coeliakie, de ziekte van Kawasaki en het syndroom van Sjögren

Lees ook: Uw kind heeft rode vlekjes: wat moet u doen?

Bronnen:
https://www.huidarts.com
https://www.gezondheidsplein.nl


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Wil je stoppen met roken? Wil je stoppen met roken?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat het beter gaat met de steun van een vriend? Stichting tegen Kanker biedt je de ondersteuning die je nodig hebt om door te zetten d.m.v. een buddy. Zin om het te proberen ?

Schrijf je hier GRATIS in

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram