Tournée Minérale: ontdek zelf de voordelen van een alcoholvrije maand

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-alcohol-wijn-glas-12-14.jpg

nieuws 4 jaar geleden lanceerden Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn Tournée Minérale om mensen te laten stilstaan bij hun alcoholconsumptie en het effect ervan op hun gezondheid. Ondertussen is Tournée Minérale een begrip geworden: 1 op 5 volwassenen drinkt in de maand februari geen druppel alcohol.

21% drinkt meer tijdens corona
Dat het sociaal leven tijdens corona op een lager pitje staat, verandert onze drinkgewoontes. Dat bleek ook uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) tijdens de eerste lockdown: hoewel sommigen in deze periode net minder gingen drinken, dronk 21 procent van de Vlamingen meer tijdens de lockdown. Het drinken verplaatste zich naar de thuissfeer. "Dat extra drinken was vaak gekoppeld aan negatieve beweegredenen: de hele coronasituatie maakt veel stress, emoties en onzekerheid los. Sommige mensen drinken al eens sneller een glas om met die moeilijke gevoelens om te gaan. Begrijpelijk natuurlijk, maar het houdt ook risico’s in. Wie alcohol als copingstrategie gebruikt, komt sneller in de problemen", zegt directeur van VAD Katleen Peleman.

Lees ook: Test jezelf: Alcoholverslaving

Impact op je gezondheid
Bovendien werkt elke alcoholconsumptie slaap- en gezondheidsproblemen in de hand, zoals onder andere hartklachten, vroegtijdige dementie, overgewicht en zelfs kanker. De ‘alcoholpauze’ geeft je lichaam niet alleen tijd om te herstellen, deelnemers van vorige edities getuigen dat ze tijdens Tournée Minérale ook beter slapen, meer energie hebben, afvallen of zich simpelweg beter in hun vel voelen. Bovendien heeft onderzoek van Universiteit Gent aangetoond dat deelnemers een half jaar na Tournée Minerale nog steeds wekelijks twee glazen alcohol minder drinken dan ervoor.

“Ook al associëren veel mensen alcohol vooral met feesten en gezelligheid, toch zijn de sociale en maatschappelijke gevolgen ervan niet te onderschatten: verkeersongevallen, uitval op het werk, familiale problemen - noem maar op. Redenen genoeg om sterk in te zetten op preventieboodschappen voor iedereen die af en toe alcohol drinkt. Met onze campagnes blijven we een positieve boodschap brengen: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren”, zegt Tom Evenepoel, coördinator De Druglijn. "Ook Tournée Minérale 2021 blijft die boodschap verkondigen.”

Voor deze vijfde editie neemt De Druglijn de organisatie volledig zelf in handen. "We geven de fakkel door”, vertelt Dr. Veronique Le Ray, Medisch Directeur van Stichting tegen Kanker. “Onze rol als "klokkenluider" is gespeeld en Tournée Minérale is ondertussen een groot succes. Als Stichting tegen Kanker blijven we natuurlijk aandacht besteden aan de risico’s en steunen we het wetenschappelijk kankeronderzoek verder.”

Een maand lang geen alcohol drinken, kan sommigen misschien afschrikken, maar dat is nergens voor nodig. Integendeel. Op de website vind je heel wat tips, getuigenissen en mocktailrecepten om de maand vlot door te komen.

Lees ook: Waarom krijg je van veel alcohol een black-out?

Bronnen:
www.tourneeminerale.be
www.vad.be
www.kanker.be

Lees ook: Acht goede redenen om één maand lang geen alcohol te drinken


bron: Sofie Van Rossom - gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram