Is sociaal isolement de oorzaak van grote aantal overlijdens in woonzorgcentra?

123_osteo_oud_looprek.jpg

nieuws De voorbije dagen hebben de Vlaamse woonzorgcentra opvallend veel overlijdens gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het agentschap Zorg en Gezondheid. De hittegolf speelde zeker een rol, maar kan volgens specialisten niet de grote stijging in sterftecijfers verklaren. Nochtans bezweken ‘slechts' enkele tientallen senioren aan covid-19. Is het dan misschien de quarantaine die z’n sporen nalaat?

Eerder konden Amerikaanse onderzoekers al 70 studies inkijken die plaatsvonden tussen 1980 en 2014, waaraan in totaal 3,4 miljoen mensen deelnamen. De experts focusten zich op mensen die bij de aanvang van de studie gezond waren, om zo de impact van eenzaamheid, alleen leven en sociaal isolement goed te kunnen bestuderen. Na zeven jaar vergeleken ze de gezondheid van de deelnemers met een vergelijkbare controlegroep, en toen bleek dat het risico op vroegtijdig overlijden was toegenomen. Wie zich eenzaam voelde, had 26% meer kans op een vroegtijdig overlijden, wie amper sociale contacten had 29% en wie alleen leefde 32%. De onderzoekers maakten wel de kanttekening dat misschien niet het alleen leven op zich, maar het verhoogde risico op een ongezonde levensstijl tijdens de periode van isolement de cijfers omhoog trekt.

Ook Dilip V. Jeste, professor in de psychologie en neurowetenschappen aan de UC San Diego School of Medicine, is ervan overtuigd dat sociaal isolement een impact heeft op de levensduur van senioren. Begin dit jaar publiceerde hij nog een rapport rond het topic. “Net als roken en obesitas kan eenzaamheid vroegtijdige sterfte in de hand werken. Eenzaamheid is trouwens subjectief. Mensen kunnen zich om verschillende redenen alleen voelen, ondanks het feit dat ze de mogelijkheden en middelen hebben om sociale contacteren te hebben. Het is dan ook belangrijk om de onderliggende factoren van die eenzaamheid in kader te brengen, zodat we daarop kunnen anticiperen en de algemene gezondheid en het welzijn van senioren kunnen verbeteren.”
Bronnen:
https://www.zorg-en-gezondheid.be
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.eurekalert.org

Lees ook: Studie toont mentale impact van lockdown

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram