Oorzaak ernstige darmziekte bij te vroeg geboren kinderen op het spoor

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-premat-voetje-couv-03-19.jpg

nieuws

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt waarom te vroeg geboren kinderen een ernstige darmontsteking kunnen krijgen. Zeven procent van de te vroeg geboren kinderen loopt de ziekte necrotiserende enterocolitis (NEC) op. Helaas bestaat er nog geen behandeling voor deze ernstige darmontsteking – ongeveer twintig procent van deze kinderen overlijdt. De patiëntjes die overleven, moeten vaak een operatie ondergaan waarbij de chirurg een gedeelte van de darm verwijdert. Deze ingreep brengt veel risico’s met zich mee.

Onderzoekers van Amsterdam UMC wilden weten waardoor NEC wordt veroorzaakt. De resultaten van hun studie zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Immunity.

Kinderen met NEC blijken veel actieve immuuncellen in de darm hebben die een belangrijk ontstekingseiwit (TNF) maken. Het onderzoek toonde aan dat dit eiwit in hoge concentraties de groei van het slijmvlies van de darm verhindert. Het darmslijmvlies speelt een belangrijke rol: het beschermt het lichaam tegen bacteriën, en het neemt voedingsstoffen op. Als het vlies eenmaal is aangetast, leidt dat tot een verdere ontsteking van de darm. In nieuwe studies moet bekeken worden of het blokkeren van het ontstekingseiwit een nieuwe, veilige behandeling voor kinderen met NEC kan zijn. Er is al een middel dat daarvoor gebruikt zou kunnen worden. Op dit moment worden patiënten met de ziekte van Crohn en reuma succesvol behandeld met een medicijn dat het ontstekingseiwit TNF remt.


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram