ad

Zwangerschap: week 1

Laatst bijgewerkt: januari 2019
f-123-zwkal-dromen-baby-zw-01-19.png

dossier

In deze eerste week van uw zwangerschap bent u eigenlijk nog niet zwanger. Wat als de eerste week van de zwangerschap wordt beschouwd, situeert zich namelijk twee weken voor de bevruchting en dus eigenlijk twee weken voor u écht zwanger bent. De eerste dag van uw zwangerschap, die normaal ongeveer 280 dagen of 40 weken duurt, valt immers samen met de eerste dag van uw laatste menstruatie. Op dat ogenblik moet de bevruchting dus nog gebeuren. Die vindt meestal pas ongeveer twee weken later (in het midden van uw cyclus) plaats, op het ogenblik van de eisprong. Soms komt de eisprong op een eerder of later moment in de cyclus.

Deze manier van rekenen lijkt misschien wat vreemd, maar ze geeft wel een houvast bij de berekening van de voorziene bevallingsdatum. Voor een arts is het immers quasi onmogelijk om de precieze bevruchtingsdatum te bepalen. 

Vanaf het moment dat u zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. U weet tenslotte nooit wanneer de bevruchting effectief zal gebeuren. U kunt bijvoorbeeld beter stoppen met roken, drugs en alcohol. Vanaf het ogenblik dat u stopt met de pil, neemt u het best een supplement met foliumzuur. 

Als u een zwangerschap plant, dan maakt u ook het best een afspraak met uw huisarts of uw gynaecoloog voor een zogenaamd preconceptueel onderzoek. Bedoeling daarvan is u (en bij voorkeur ook uw partner) vóór de zwangerschap te laten onderzoeken op een aantal mogelijke ziekten die het kind tijdens de zwangerschap en/of geboorte kunnen beïnvloeden. Moet u geneesmiddelen nemen, dan kan het nodig zijn om de dosis aan te passen of een ander geneesmiddel te nemen. Zijn al uw vaccinaties in orde? Plant u nog een verre reis? Komen er in uw familie erfelijke ziekten voor? Allemaal zaken die u het best bekijkt vóór u zwanger wordt. 
ad


pub