ad

6 tips voor een veilige kerstboom

Laatst bijgewerkt: december 2018
123h-kerst-boom-interieur-12-18.jpg

nieuws

Heb je gewacht tot de Sint is langsgekomen om je kerstboom op te zetten? Dan wordt het stilaan tijd om eraan te beginnen. Dit zijn een aantal belangrijke tips om je pronkstuk veilig te houden en brandgevaar te voorkomen.
 1. Zet je kerstboom op een koele plaats en rustige plaats: uit de nabijheid van een haardvuur (of andere warmtebron) en op een plek waar weinig passage is (niet vlak bij een trap of een deur).
  Plaats hem ook niet te dicht bij meubilair of spullen die zeer brandbaar zijn.
 2. Zet de kerstboom goed stevig vast zodat hij niet omver valt wanneer een kind er tegen duwt of een huisdier er tegen springt. 
 3. Hou vuur en vlammen (kaarsen, theelichtjes, petroleumlampjes of wierookstokjes) op een veilige afstand van de boom, dat is ongeveer een halve meter. 
 4. Spuit geen haarlak of andere brandbare producten (bijvoorbeeld kunstsneeuw) op een echte boom.
 5. Zorg voor veilige kerstverlichting die uitgerust is met een transfo en die voorzien is van een CE-label en Nederlandstalige gebruiksinformatie. LED-verlichting is de beste koop: het verbruikt niet alleen minder, het geeft ook minder warmte af.
  Waarop moet je nog letten?
  - Om kortsluiting te vermijden, leg je het verlichtingssnoer eerst helemaal open op de grond voor je het in de boom hangt. Zo kan je checken of alle lampjes goed vastgeschroefd zijn en of er geen draden beschadigd zijn. Steek dan de stekker in het stopcontact om te zien of er lampjes kapot zijn. Vervang ze nadat je de stekker weer hebt uitgetrokken. Ook het verlengsnoer moet gaaf zijn en passen.
  - Andere decoratie of versiering in de boom mag de lampjes niet afdekken of omvatten. Ze moeten vrij hangen zodat ze hun warmte veilig kunnen afgeven.
  - Trek de stekker van de kerstverlichting uit telkens wanneer je het huis uitgaat en gaat slapen.
  - Zorg er ook voor dat je geen druppels op de verlichting morst wanneer je de boom water geeft.
 6. Verwijder de boom uit je huis zodra zijn naalden massaal uitvallen door de droogte. 


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub