Waarom worden zwangere vrouwen meer geprikt door muggen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2018
123-vr-zw-buik-muggen-beten-08-18.jpg

nieuws

Onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen inderdaad dubbel zo vaak last hebben van muggenbeten dan niet zwangere vrouwen. Het onderzoek werd weliswaar uitgevoerd met malariamuggen, maar naar alle waarschijnlijk geldt het ook voor andere muggen. 
Daarvoor zijn verschillende redenen: zwangere vrouwen zweten meer, hun lichaamstemperatuur stijgt, hun lichaamsgeur wijzigt en ze ademen meer koolstofdioxide uit. 

In Nederland en België zijn de muggen gelukkig ongevaarlijk. Maar in een aantal niet-Europese landen zijn er wel gevaarlijke muggen. Ze kunnen onder meer malaria, dengue, chikungunya, gele koorts, Japanse encefalitis en zika overbrengen. Dat zijn ziekten die zowel voor de zwangere als voor het ongeboren kind gevaarlijk kunnen zijn. 

Insectenwerende producten tijdens zwangerschap

DEET: Het gebruik van repellents op basis van DEET voor een beperkte periode is niet afgeraden, er werden geen nevenwerkingen bij zwangerschap gemeld (maar de effecten bij langdurig gebruik zijn niet gekend). Er wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap DEET in een concentratie van 20 tot maximum 30 procent te gebruiken. 

IR3535 en (p)icaridine mogen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Om het contact met het product zoveel mogelijk te beperken, wordt aangeraden de restanten van de huid af te spoelen wanneer bescherming niet langer nodig is (zoals ’s avonds binnenshuis). 

• Producten op basis van citrodiol-extract van eucalyptusolie (cis- et transp-menthane-3,8 diol) mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

zie ook artikel : Tips om muggen te bestrijden

Reisadvies

Indien u zwanger bent en een reis naar een land overweegt waar gevaarlijke muggen voorkomen, informeert u het best bij een reiskliniek of u de reis mag doen en welke voorzorgen u kunt nemen. 

• Zwangere vrouwen hebben een hoger risico op malaria en een hoger risico op gecompliceerde malaria. Daarom ontraadt men om te reizen naar gebieden met een matig tot hoog risico op malaria.
• Omdat men tijdens de zwangerschap liever geen gelekoortsvaccins voor het eerst toedient, worden ook reizen naar gelekoortsgebieden beter niet ondernomen tijdens de zwangerschap. 
• Reizen naar regio’s waar een zika epidemie gaande is, worden afgeraden wegens potentie¨le afwijkingen bij het ongeboren kind, mocht de vrouw gei¨nfecteerd geraken tijdens haar zwangerschap. 


bron: www.reisgeneeskunde.be
verschenen op : 13/09/2018


pub