Beter minder koolhydraten dan minder vet bij diabetes type 2

Laatst bijgewerkt: augustus 2018
123m-type2-diabetes-txt-02-17.jpg

nieuws

Mensen met diabetes type 2 kunnen waarschijnlijk beter een dieet met weinig koolhydraten dan een vetbeperkt dieet volgen. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition. 

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door het samenvoegen van 36 kleinere onderzoeken naar het effect van het eten van minder vet of koolhydraten op gewicht en bloedsuiker. Een laagvet-dieet wordt al vele jaren gesuggereerd voor patiënten met diabetes type 2. Er zijn echter de laatste jaren steeds meer geluiden over de gunstige effecten van een dieet met weinig koolhydraten.

Uit deze studie blijkt inderdaad dat voeding met minder koolhydraten iets beter voor de bloedglucose en de bloedvetten dan voeding met minder vet. Op gewicht, bloeddruk en kwaliteit van leven vonden de onderzoekers geen effect. 

Het effect geldt vooral op de kortere termijn (tot een jaar), de verschillen zijn klein en het is onduidelijk of het dieet veel uitmaakt voor het ontstaan van complicaties. Om definitieve duidelijkheid te krijgen is beter opgezet en uitgevoerd onderzoek nodig bij grotere groepen mensen. 


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram