ad

Uit eten, een feest?

Laatst bijgewerkt: mei 2020
In dit artikel
Uit eten, een feest?

dossier Uit eten gaan is heerlijk. Je komt in een andere omgeving, je kan kiezen uit allerlei heerlijkheden op het menu, je geniet van eten dat een ander heeft klaargemaakt en... je hoeft niet af te wassen. Tijdens de periode van de eindejaarsfeesten neemt het aantal restaurantbezoeken gemakkelijk toe. Een feestmaal bij familie of vrienden heeft vaak ook veel weg van op restaurant gaan.

Gezond genieten

alcohol-cockt-vr-drink-170_400_12.jpg
Als je je laat gaan, is het verleidelijk om helemaal uit je bol te gaan en je op supervet lekkers te storten dat je zelf niet eens in huis haalt. Natuurlijk mag je best eens uit de band springen, maar het is toch beter om bij regelmatig restaurantbezoek, zoals ook tijdens de feestdagen, enkele goede voornemens te maken. Zo kan je bovendien genieten van lekker eten en drinken zonder aan te komen. Zeker als je het na de feestdagen opnieuw wat soberder aan doet.

Goede voornemens

• Drink vooraf een groot glas water, eventueel versierd met een schijfje citroen. Neem niet altijd een alcoholisch aperitief, want daar krijg je een reuzenhonger van en gooi je alle voorzichtigheid in de wind.

• Ga vooral voor aperitiefhapjes in de stijl van kerstomaatjes en andere rauwkosthapjes. Hoed je voor gefrituurde hapjes, chips en andere zoute nootjes en koekjes.

• Als je je voor het eten op tafel komt al volstopt met dik beboterd brood, maak je een slechte start.

• Neem doorgaans maar één gerecht, tenzij je een lichte soep of een slaatje als voorgerecht kiest. Vraag om de mayonaise of de vinaigrette bij het slaatje apart te geven. Zo kan je zelf gezond doseren.

• Neem een hoofdgerecht met veel groenten. Hoort er een saus bij, laat ze dan ook hier apart serveren. Een groentecoulis is te verkiezen boven een vetrijke roomsaus.

• Een gemengde sla bij de maaltijd bestellen is nooit verkeerd. Integendeel, zo krijg je extra rauwkost binnen en blijft er minder plaats over voor ander vet of zoet lekkers.

• Varieer en kies regelmatig voor een visgerecht.

zie ook artikel : Aanbevelingen voor vis: eet meer vis

• Vraag naar gekookte aardappeltjes. Tegen je goede voornemens in kun je meestal niet van de frietjes en kroketten afblijven. Voor je er erg in hebt, is het kommetje toch meestal leeg. Als je mosselen bestelt, eet er dan brood bij in plaats van frieten; mosselen verdienen alle aandacht.

zie ook artikel : Mosselen: veel of weinig cholesterol?

zie ook artikel : Aardappelen: lekker én gezond

thee.jpg
• Hou het meestal bij een kopje koffie of (kruiden)thee na de maaltijd. Laat je slechts af en toe verleiden door een klein, verfijnd nagerechtje.

• Drink bij het eten hoogstens twee glazen wijn of bier, afgewisseld met veel water.

• Ga je met z’n tweetjes? Als je allebei knoflook eet, kan er tussendoor best een kus af...
ad


pub