Hoe hou je je huid mooi en gezond?

dossier

We willen er allemaal zo lang mogelijk jong uitzien en daarbij hoort een frisse, stralende huid die zo weinig mogelijk rimpels vertoont.

Hoe je huid eruitziet, wordt niet alleen bepaald door je genen, ook je gevoelens en je vooral je levensstijl spelen een cruciale rol: wat je eet, wat je doet… het heeft allemaal een invloed op je grootste orgaan. Een korte handleiding om je ‘omhulsel’ gezond en jeugdig te houden.




Je bent wat je eet

123-HD-gezonde-voeding-hart-01-18.jpg

Niet alleen je lijn en je lichaamsvormen, ook de kwaliteit van je huid is de reflectie van wat je naar binnen werkt. Wie een perzikhuidje wil, kan dus maar beter op zijn voeding letten.
Vitamines en dan vooral A, C en E (allemaal antioxidanten) hebben een positieve invloed op de huid. Vooral rokers moeten extra veel vitamine E opnemen. Ook vitamine B speelt een belangrijke rol, zeker als je veel stress hebt. Kortom, een gevarieerde voeding die veel vitamines bevat, stelt de rimpelvorming zo lang mogelijk uit.

Word je al een jaartje ouder en hecht je veel belang aan een frisse en stralende teint, dan eet je best niet te veel vetten en koolhydraten. Volgens sommige bronnen kan je de sporen van een verouderde huid, zoals rimpels en verkleuring, zelfs verzachten door te opteren voor een voeding die rijk is aan vitamine C (die zorgt voor stevige cellen), vitamine E (die speelt een belangrijke rol bij de celwanden) en selenium, maar dit is bij mensen nog niet wetenschappelijk aangetoond.
Om die reden worden de vitamines E en C vaak ook aan gezichts- of antirimpelcrèmes toegevoegd. De theorie dat dergelijke producten op termijn een duwtje in de rug geven om de huid gezond en fris te houden, krijgt gestaag meer gehoor. Hoe dan ook, baat het niet dan schaadt het niet. Dergelijke crèmes doen zeker geen kwaad.
Als je je velletje gezond wilt houden en van extra vitamines wilt voorzien, werk je dus best nog altijd op het andere front: geef je huid de nodige vitamines van binnenuit, via de voeding.
Voeding die rijk is aan antioxidanten zoals vis, fruit en groenten heeft sowieso een beschermend effect op je volledige lichaam, ook op je huid.

Voedsel rijk aan selenium: vis, schelp- en schaaldieren, kip, mager vlees, volkoren granen, eieren, broccoli, asperge, tomaat.

Voedsel rijk aan vitamine E: zonnebloemolie, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Voedsel rijk aan vitamine C: koolsoorten, rode groente, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Voor het behoud van de vitamine C kook je de groente zo kort mogelijk in weinig water.

Voedsel rijk aan vitamine A: oranje groente zoals wortels, zoete aardappel, en oranje fruit. Ook donkergroene groenten zijn een goede bron van vitamine A.

Lees ook: Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?

Je bent wat je drinkt

Voldoende water drinken, is een goede remedie tegen het uitdrogen van je huid. Het helpt om zijn vochtgehalte op peil te houden.

Te veel alcohol daarentegen heeft een negatieve invloed en dehydrateert je huid. Alcohol maakt de bloedvaten wijder, wat bij stevige drinkers rode vlekken in het gezicht kan veroorzaken. Op termijn kunnen die getroffen bloedvaten blijvende schade oplopen waardoor ook de vlekken chronisch worden. Daarenboven werkt alcohol diuretisch. Het doet je lichaam vocht verliezen, waardoor je huid er niet alleen droger maar ook ouder en vermoeider uitziet.
Alcohol, vooral rode wijn, kan ook opstoten van rosacea triggeren.

Het zijn de hormonen

f-123-HD-vergrootglas-huid-cosm-beauty-01-18.jpg

Een vaak voorkomend huidprobleem is acne. Volgens sommige studies kun je huiduitslag, zoals bijvoorbeeld puistjes, vermijden door gezonde eiwitten en volle granen te eten. Zuivel daarentegen heeft een negatief effect op acne.

Ben je gevoelig voor acne, dan breng je best tweemaal daags een vetvrije moisturizer aan nadat je je gezicht hebt gereinigd. Vraag aan je arts of dermatoloog welke verzorgingsproducten of zalfjes het best voor jou geschikt zijn.


Voldoende beweging voedt je huid

Sport en beweging doen je ledematen en je organen - dus ook je huid - goed. We vergeten soms wel eens dat onze huid een orgaan is.
Fysieke activiteit stimuleert de bloedsomloop. Dat zorgt ervoor dat de huid voldoende gevoed wordt met zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen waardoor er nieuwe cellen worden aangemaakt (lees: minder rimpels). Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over de transpiratie die daarmee gepaard gaat. Als je meteen na het sporten je gezicht reinigt, zullen je poriën niet verstoppen door de zweetdruppels.

Vergeet je schoonheidsslaapje niet

f123h-slaap-rug-06-19.jpg
Een gebrek aan slaap uit zich ook via je huid, en al zeker in het gezicht: gezwollen ogen met wallen en donkere kringen, en een bleke huid. Om zijn lichaam en huid in topvorm te houden, heeft een mens gemiddeld 7 à 8 uren slaap nodig.

Ook de slaaphouding speelt een belangrijke rol: voor een gladde, rimpelvrije huid slaap je eigenlijk best op je rug. Ligt je hoofd altijd in dezelfde houding en met dezelfde kant op je kussen, dan zal je na enkele jaren rimpels zien verschijnen op de contactzone hoofd-kussen. Slapen op de buik zou dan weer wallen onder de ogen accentueren.

Zwangerschap zet zijn stempel

Quasi 90 procent van de zwangere vrouwen heeft in mindere of meerdere mate last van zwangerschapsstriemen. Gelukkig gebeurt het vaak dat die vervagen na de bevalling. Soms helpt het om de getroffen zone van voldoende vocht te voorzien en de huid royaal in te smeren met olie (bijvoorbeeld nertsolie). Een kuur met vitamine A of een laserbehandeling kan ook doeltreffend zijn.

Andere vrouwen hebben last van donkerbruine vlekken in het gezicht - melasma of ook wel zwangerschapsmasker genoemd - tijdens de zwangerschap of wanneer ze de pil nemen. Die worden veroorzaakt door een plaatselijke overproductie van pigment, waarschijnlijk om hormonale redenen. Die vlekken zijn niet besmettelijk en verdwijnen normaal gezien spontaan na de bevalling of wanneer de pil wordt stopgezet.
Om melasma te voorkomen, bescherm je je best voldoende tegen zonlicht.

Lees ook: Wat kan je doen tegen een zwangerschapsmasker?

Bescherm je huid tegen de zon

123-vr-zon-zwembad-hoed-01-18.jpg
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium en fosfaat uit de voeding op te nemen, twee mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid van onze spieren, tanden en botten. Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt via het contact met zonlicht, vooral de periode vanaf eind maart tot eind september is daarvoor geschikt.

Te veel zonlicht waardoor je huid rood aanloopt of verbrandt, is dan weer schadelijk. Ongeveer 90 % van de huidbeschadiging zou zon-gerelateerd zijn. De uv-stralen in het zonlicht accelereren bovendien het verouderingsproces van de huid. En iedereen weet ondertussen ook dat langdurige blootstelling aan de zon en zonnebrand het risico op huidkanker verhogen.

Daarom is het belangrijk om je huid voldoende te beschermen tegen de uv-straling: doe om de 2 uur een laagje zonnecrème op (minimum factor 15), draag een hoofddeksel, een zonnebril en eventueel lange mouwen en vermijd de zon op de middag (tussen 11 en 14 uur). Baby’s en kinderen moeten extra goed beschermd worden.

Je doet er ook goed aan om je even af te spoelen onder de douche wanneer je uit het zwembad komt. Zo verwijder je alle chloorresten op je huid.


Lees ook: Houdbaarheid: hoelang blijft zonnecrème goed?

Verwen je velletje

Je huid verandert met de jaren. Wanneer je een jaartje ouder wordt, schakelt je celvernieuwing op een trager ritme over: nieuwe cellen worden minder snel aangemaakt en dode huidcellen onthechten zich op een lager tempo. Een rijpere huid maakt ook minder collageen en elastine aan, twee stoffen die garant staan voor zijn stevigheid en elasticiteit. De elastine zorgt ervoor dat ons bindweefsel zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt en strak staat nadat het werd ingedrukt of uitgerekt.
Om een iets oudere huid weer te doen opleven, is regelmatig scrubben dus noodzakelijk. Gebruik een product dat je huid niet uitdroogt en breng daarna een laagje vocht in.

Ook een jongere huid heeft voldoende verzorging nodig. Elke dag wordt hij blootgesteld aan ontelbare uitdagingen en bedreigingen zoals vervuilde of droge lucht, airco, mist, koude en wind …
Hou je huid gezond door hem te reinigen met een mild product dat aangepast is aan jouw huidtype, scrub af en toe eens de dode huidcellen weg en breng daarna een voedende en beschermende crème of lotion aan. Te veel wassen of te veel zeep is ook geen optie. Het kan het natuurlijke olielaagje op je huid wegspoelen.

Heb je last van een droge huid, gebruik dan geen alcoholhoudende verzorgingsproducten. Ze kunnen je huid irriteren en nog meer uitdrogen. Zorg er ook voor dat de lucht in je leefruimte voldoende vochtig is en drink veel water.
Heb je een vettige huid, gebruik dan producten op basis van water.

Ook tijdens een vlucht krijgt je huid het zwaar te verduren. Door de lage vochtigheidsgraad in het vliegtuig zal hij al vrij snel droog en hard aanvoelen. Ook hier is de boodschap: veel water drinken. Best ook zo weinig mogelijk make-up opdoen en voldoende vochtinbrengende crème aanbrengen.

Stop met roken

Niet alleen een overdosis uv-straling is een boosdoener voor je huid, ook roken is nefast voor ‘je dierbare omhulsel’. Het droogt de huid uit en het veroorzaakt vroegtijdige rimpels, zelfs bij jonge mensen. Door te roken rem je de bloedtoevoer (lees: zuurstof en voedingsstoffen) naar je huid af. Roken bevordert ‘en plus’ nog eens de afbraak van collageen in je bindweefsel en het drukt de rempedaal in bij de aanmaak van nieuw collageen. En minder collageen staat nu eenmaal synoniem voor meer rimpels.

Bronnen:
voedingscentrum.nl
WebMD
National Health Service UK
gezondheidsnet.nl
huisarts.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram