ad

Ruglig tijdens zwangerschap verhoogt risico op doodgeboorte

Laatst bijgewerkt: december 2017
123-vr-zw-rust-slaap-12-17.jpg

nieuws

Vrouwen die in het laatste trimester van hun zwangerschap op hun rug liggen, hebben dubbel zoveel kans op een doodgeboorte dan vrouwen die niet op de rug gingen slapen. Daarom adviseren Britse onderzoekers een zijligging in de laatste drie maanden van de zwangerschap. De studie verscheen in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

De studie vergeleek 300 vrouwen wiens kind dood werd geboren na 28 weken zwangerschap met 733 andere zwangere vrouwen. Alle vrouwen werden ondervraagd over onder meer hun slaapgewoonten in de weken voor de doodgeboorte.
Volgens de onderzoekers zouden 3,7 procent van de doodgeboorten in Groot-Brittannië kunnen vermeden worden als de zwangere vrouwen niet op rug lagen bij het begin van de slaap. Wakker worden op de rug is niet erg, maar gaan slapen in de zijligging is gewenst, zeggen de onderzoekers. Zij stelden nadrukkelijk de vraag in welke positie de vrouwen gingen slapen. Dat is belangrijk omdat je in die houding het langst ligt.  Dit geldt ook voor middagdutjes.

Waarom die rugligging bij het slapen gaan gevaarlijk is, weten de onderzoekers niet. Mogelijk heeft het te maken met het gewicht van de baarmoeder op de bloedvaten, waardoor de baby misschien minder bloed en zuurstof krijgt. 


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub