Hartstichting investeert 1 miljoen in onderzoek naar het vrouwenhart

123-stet-hart-oz-ekg-12-17.jpg

nieuws

De Nederlandse Hartstichting investeert 1 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart. Bedoeling is nieuwe aanknopingspunten te vinden om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. 

Door een verdikte stijve hartspier wordt er per hartslag minder bloed door het lichaam rondgepompt, hierdoor kunnen patiënten extreem snel moe en kortademig zijn. Patiënten zien er vaak gewoon gezond uit, maar de ziekte heeft een grote impact. Een boodschap doen is al een grote inspanning, en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden. Op dit moment is er geen goede behandeling tegen een verdikte, stijve hartspier. Ook is er in onderzoek nog te weinig rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Met deze subsidie willen de wetenschappers meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen. 

De wetenschappers onderzoeken ten eerste de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. Een verdikt, stijf hart is namelijk niet alleen een probleem van de hartspier. Waarschijnlijk spelen de bloedvaten een belangrijke rol bij de ziekte. En dan vooral in de allerkleinste vertakkingen daarvan. Die hele kleine bloedvaatjes zitten niet alleen in je hart, maar ook in de rest van je lichaam. En daar zijn ze een stuk makkelijker te meten. Het onderzoeksteam gaat daarom uitzoeken of een test van de bloedvaatjes in je onderarm ook iets zegt over de bloedvaatjes in je hart.   

Signaalstofjes 
Het onderzoeksteam kijkt ook naar signaalstofjes in het bloed, zoals eiwitten. Want die kunnen mogelijk ook vertellen of er iets misgaat in de kleine bloedvaatjes. 

Man-vrouw verschillen
Tot slot zullen de onderzoekers analyseren of er bij de signaalstofjes en kleine bloedvaatjes relevante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Ze willen begrijpen waarom de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen. Mogelijk moeten vrouwen op een andere manier getest en behandeld worden dan mannen.

Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram