Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Snel of traag? Er is helemaal niets mis met je looppas

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Of je nu snel of traag loopt: het tempo of de looppas waarbij je lichaam zich comfortabel voelt is nooit slecht. Dat blijkt uit een recente studie aan de Brigham Young University, gepubliceerd in the International Journal of Exercise Science.

Onderzoekers hebben twee groepen lopers - 19 ervaren en 14 minder ervaren sporters - op verschillende vaardigheden getest. De ervaren deelnemers liepen gemiddeld 32 kilometer per week, de onervaren mensen gemiddeld 8 kilometer per week. Iedereen werd vervolgens gevraagd om een drie keer twintig minuten te lopen. De ene keer mocht dat met een natuurlijke looppas, de volgende keer met een grote looppas. Voor het derde experiment werd aan de deelnemers gevraagd om te kiezen voor een kleinere looppas dan gewoonlijk.

Tijdens de testen werd de zuurstofinname van de lopers gemeten. Daardoor kregen de onderzoekers een beeld over hoe efficiënt de lichamen van de deelnemers werkten tijdens het sporten. En wat blijkt daaruit? Als een persoon aan zijn favoriete snelheid loopt, verbruikt hij het minst energie. Dat betekent dat lopers zo , althans theoretisch gezien, het langer kunnen volhouden. Conclusie: luister naar je lichaam.

Wees jezelf
De Amerikaanse Janet Hamilton, oprichtster van Running Strong Professional Coaching, zegt aan de website van Shape Magazine dat eerder al studies in dit domein werden uitgevoerd. Het nadeel bij die onderzoeken was dat er enkel werd gekeken naar het tempo van ervaren lopers. “Het is motiverend om te zien dat er een gelijkaardig effect merkbaar is bij mensen die niet veel kilometers al lopend afleggen”, zegt ze.

Hamilton heeft nog een tip voor wie zijn loopprestaties wil verbeteren. Maak je geen zorgen over de manier waarop je voet de grond raakt of hoe je jouw armen houdt. Je loopt volgens de manier waarop je lichaam is gebouwd, het terrein waarop je sport en je eigen flexibiliteit en kracht. Zolang je geen blessures hebt: loop op je eigen manier en stel jezelf niet te veel vragen. Je uithoudingsvermogen zal er alleen maar verbeteren.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170801_02997260

Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram