Hoe uw barbecue veilig aanmaken?

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-vlees-bbq-vuur-170_06.jpg

nieuws Nog steeds vallen er jaarlijks tientallen slachtoffers bij het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en brandgel om de barbecue of vuurkorf aan te maken.

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Bij alle brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine komt bij het openen ALTIJD een gaswolk vrij die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Eén vonk in de gaswolk kan dan genoeg zijn voor een meterslange steekvlam. Niet alleen de persoon die de brandbare vloeistof in de barbecue of de vuurkorf spuit loopt gevaar; vaak zijn het juist de omstanders die vlam vatten.

• Gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine om de barbecue of de vuurkorf aan te maken. Spuit ze zeker niet op een vuurbron: dan kan een levensgevaarlijke steekvlam ontstaan.

• De énige manier om een barbecue veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes.

Doe de BBQ-test!
Via een online kennistest leer je in slechts acht vragen hoe je een barbecue ongeval kunt voorkomen. Daarnaast leer je wat je moet doen als iemand tijdens het barbecueën opeens in brand staat. Test je eerste hulpkennis via www.brandwondenstichting.nl/bbq.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram