ad

Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-neus-onderaan-01-16.jpg

nieuws Hebt u een verkoudheid en een lopende neus? Wat is het beste bij een loopneus: snuiten of de neus ophalen?

Hoe ontstaat een loopneus?
Op de binnenwand van de neusgaten zitten slijmvliezen en trilhaartjes die virussen en stof uit de luchtwegen moeten weghouden.
Komt een indringer toch door de slijmbarrière, bv. een verkoudheidsvirus, dan krijgen de slijmvliezen extra prikkels. Ze produceren meer slijm en brengen een slijmvloed op gang. Dat is eigenlijk een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Bovendien verwijden de bloedvaatjes van de zwellichamen in de slijmvliezen, waardoor de zwellichamen zwellen. Het resultaat: een loopneus of verstopte neus. Dat kan erg vervelend zijn, maar het is onschuldig en gaat na enkele dagen vanzelf over.

Als u langdurig of vaak last heeft van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan noemen we dat chronische neusklachten. Chronische neusklachten komen meestal door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, bv. graspollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren...
Een verstopte neus kan het gevolg zijn van langdurig gebruik van neusdruppels, -stiften of -sprays met xylometazoline. Xylometazoline gaat zwelling van het neusslijmvlies tegen. Maar als u het te veel dagen achter elkaar gebruikt, kan het neusslijmvlies beschadigen of kan uw neus juist extra dicht gaan zitten.
Neusklachten kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijnen (sommige pijnstillers, cholesterolverlagers, en druppels tegen een verhoogde oogdruk) en door gebruik van cocaïne.
Afwijkingen van het slijmvlies of scheefstand van het neustussenschot kan ook de oorzaak zijn.

Moet u de neus snuiten of ophalen bij een loopneus?
Als de ophoping van slijm uw neus uitloopt, zult u meestal automatisch de neus ophalen of de neus snuiten.
Waarschijnlijk is het beter om de neus op te halen en niet te snuiten. Bij het snuiten verhoogt u namelijk de druk in uw neus waardoor het slijm met ziekteverwekkers de neusbijholtes in kan worden geblazen. Dit kan een bijholteontsteking (sinusitis) veroorzaken. Als u toch uw neus snuit, zet dan niet te veel druk. Gebruik telkens een schoon, papieren zakdoekje.
Bij het ophalen van de neus en doorslikken van het slijm, zorgt u dat het slijm in de juiste richting gaat, naar de maag, waar de schadelijke stoffen door het maagzuur worden geneutraliseerd. Waarschijnlijk is de kans op een bijholteontsteking daarbij kleiner ten opzichte van snuiten.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub