Symptomen van depressie voorspellen dementie

Laatst bijgewerkt: december 2019
123-man-senior-depr-psych-170-08.jpg

nieuws Wie op oudere leeftijd een combinatie ontwikkelt van milde cognitieve problemen en depressieve symptomen, blijkt meer kans te hebben op de ontwikkeling van een alzheimerdementie dan leeftijdsgenoten met een milde cognitieve stoornis zonder symptomen van depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen bij een groep van 235 mensen ouder dan 55 jaar met milde cognitieve problemen. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease.

Uit het onderzoek blijkt dat oudere mensen met milde cognitieve tekorten die depressieve symptomen vertonen, een verhoogde kans hebben op een alzheimerdementie. Het krijgen van een depressie op latere leeftijd is een belasting voor alle betrokkenen, maar bovendien is het dus ook niet onschuldig want voorspellend voor een dementie. Van de gevolgde personen ontwikkelde 69% een vorm van dementie. Bij de meerderheid van de patiënten gaat het om een dementie ten gevolge van de ziekte van Alzheimer.
Of depressie echt het risico op het krijgen van een alzheimerdementie vergroot, dan wel of depressieve symptomen een eerste uiting zijn van de zich ontwikkelende ziekte is een onbeantwoorde vraag. Vervolgonderzoek moet deze vraag beantwoorden.


pub