ad

Nieuwe chromosomentest voorspelt levensduur

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Onderzoekers aan de universiteit van Utah (USA) hebben een test ontwikkeld die bij oudere mensen kan voorspellen hoelang zij nog te leven hebben. Bij de test worden de uiteinden van chromosomen, de zogenoemde telomeren, bekeken. Naarmate men verouderd worden deze telomeren korter, ze beginnen als het ware te rimpelen. Dit zou een invloed hebben op de celdeling waardoor cellen vatbaarder worden voor ouderdomsziekten en als het ware zelfmoord plegen. Dat proces verloopt anders bij onder meer sperma- en kankercellen die zich wel voortdurend kunnen vernieuwen.
De onderzoekers gebruikten bloedmonsters van 143 mensen die bij de bloedafname tussen 1982 en 1986 zestig jaar of ouder waren. In 2002 waren 101 van hen overleden. Hoe langer de telomeren rond de cellen waren, hoe langer de persoon leefde. Het gaat om een verschil in levensduur van vier of vijf jaar. Hoe korter de telomeren, hoe groter het risico dat iemand overleed aan een hartziekte of een infectieziekte.
Volgens de onderzoekers zou men in de toekomst geneesmiddelen kunnen ontwikkelen die de telomeren beschermen, waardoor de cellen minder snel worden aangetast. Ook zou een voeding met veel groenten en fruit misschien de inkrimping van de telomeren kunnen afremmen.
Bron: The Lancet, 1 februari 2003, p. 393-395
ad


pub